13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrime astronomice acordate din taxele platite de studenti

Prime astronomice acordate din taxele platite de studenti

• In calitate de decan al Facultatii de Stiinte Economice din Tirgu Jiu, expertul guvernamental Dan Ilie Morega a incasat, in septembrie 2001, o prima de 33.788.888 de lei
• In ultimii doi ani, taxa de studii pentru studenti a crescut de la 100 la 300 de dolari • Rectorul Emil Moroianu a refuzat sa isi faca public salariul, pe motiv ca ar avea probleme cu nevasta

Rectorul Universitatii „Constantin Brancusi“ (UCB) din Tirgu Jiu, Emil Moroianu, a dezmintit ieri, in cadrul unei conferinte de presa, acuzatiile care i le-au adus unii membri ai Senatului Universitatii, care cer suspendarea acestuia din functie. Profesorul Emil Moroianu a afirmat ca incercarea colegilor sai, intre care se afla si decanul Facultatii de Stiinte Economice, Dan Ilie Morega, si prorectorul Vasile Popeanga, nu reprezinta altceva decit un prejudiciu grav de imagine adus Universitatii.

Rectorul crede ca se urmareste desfiintarea UCB, in favoarea unor institutii de invatamint particular.

„Din 2001 s-au inceput atacuri concertate asupra mea si, indirect, asupra Universitatii <<Constantin Brancusi>>. Unele din aceste aberatii au aparut in presa, sint numai aberatii si le-am tratat cu umor“, a spus rectorul.

Contestatarii au trimis pe 2 septembrie o adresa la Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC), in care solicita suspendarea rectorului, prezentind si o lista cu nereguli financiare. La rindul lui, rectorul a declarat ca a depus plingere la Parchet, impotriva prorectorului Vasile Popeanga, pe motiv ca acesta ar ocupa ilegal postul. De asemenea, Dan Ilie Morega este acuzat ca se afla ilegal pe post, neavind numarul necesar de catedre.

Prime de prime

Decanul Facultatii de Stiinte Economice, expertul guvernamental Dan Ilie Morega, unul dintre semnatarii adresei care a fost trimisa la MEC, a dezvaluit zilele trecute ca Emil Moroianu ar fi incasat o prima de 42.000.000 de lei. Rectorul nu a dorit sa comenteze afirmatiile expertului guvernamental si nici sa spuna ce salariu incaseaza, motivind ca ar putea avea probleme cu nevasta, daca aceasta ar afla suma.

Emil Moroianu a tinut totusi sa precizeze ca Dan Ilie Morega a incasat, in septembrie 2001, o prima in valoare de 33.788.888 de lei. De asemenea, prorectorul Vasile Popeanga a beneficiat de o prima de 30.000.000 de lei. Un profesor de la UCB cistiga aproximativ 17.000.000 de lei, dupa cum a informat rectorul.

La aceasta suma se adauga sporurile legate de vechime, 15% pentru titlul de doctor, indemnizatia de conducere si diverse prime acordate din venituri extrabugetare. Acestea sint realizate din taxele de studii, taxa de admitere, taxe pentru licenta, restante si taxe din contracte de cercetare. Primele se acorda de catre fiecare facultate. In ceea ce priveste salariul unui preparator, acesta este la UCB de 4.500.000 de lei.

Contabilul sef a luat 12.000.000 de lei prima

Prorectorul Vasile Popeanga a declarat la rindul lui ca rectorul Emil Moroianu a incasat mai multe prime si ca, in timp ce avea cartea de munca la Universitatea „Titu Maiorescu“ unde era profesor, a incasat sporuri ilegale de 42.000.000 de lei. Aceasta suma a fost confirmata de Curtea de Conturi.

„Dupa un an, a venit cu cartea de munca. Si a incasat o gramada de prime. Eu de ce sa nu spun adevarul ca am primit 30.000.000 de lei, pentru cei de la IDD. Totul a fost legal, prin casierie. Dar pot sa mai spun ca si altii au luat prime. Pai, numai la admiterea din anul asta, contabilul-sef a incasat, pentru buna organizare a examenelor, o prima de 12.000.000 de lei. Eu nu cred ca ocup functia ilegal, mai ales ca nu cu mult timp in urma am devenit si profesor“, a spus Popeanga.

Doar sapte profesori cunosc o limba straina

Profesorul Moroianu este acuzat de o treime din membrii Senatului ca nu si-ar fi indeplinit programul managerial si ca ar fi cheltuit ilegal mai multe miliarde de lei, fara aprobarea Senatului, pentru diverse lucrari de reparatii la Cabana Rinca si la fostul Centru de Studii Europene. „La insistentele prorectorului Popeanga, am pus televizor si frigider in fiecare camera, iar banii au fost cheltuiti asa cum trebuie. Toata lumea a fost tratata asa cum trebuie in Universitate. Pot sa va spun ca nicaieri in lumea universitara din Romania nu se iau salarii ca la UCB. De la personalul TESA, pina la profesori. Un profesor universitar, sa zicem in pragul pensiei, cistiga aproximativ 17.000.000 de lei net, fara sporuri si alte drepturi. Si pe banii astia, nu stiu sa vorbeasca macar o limba straina. Cred ca nu sint mai mult de sapte profesori care cunosc o limba straina. Fostul rector Palita era singurul care pleca in delegatii externe si lua cu el un profesor sa ii traduca“, a adaugat rectorul Moroianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS