14.2 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRecuperatori in halate albe

Recuperatori in halate albe

Pe linga problemele legate de asigurarea fondurilor pentru achitarea facturilor la medicamente si utilitati, spitalele se confrunta acum cu una inedita: recuperarea contravalorii spitalizarii de la bolnavii neasigurati. Pentru astfel de persoane, internate in regim de urgenta, casele de asigurari de sanatate deconteaza doar trei zile de spitalizare. Pentru restul, Dumnezeu cu mila…

„Noi, medicii, sintem intr-o mare dilema. Pe de-o parte, ar trebui sa-i externam pe neasigurati dupa primele trei zile de spitalizare, deoarece CAS Dolj nu deconteaza decit atit. Pe de alta parte, pe cei mai multi nu putem sa-i trimitem acasa, pentru ca nu sint de externat. Unii sint accidentati grav, altii sint in coma, nu-i putem arunca in strada pina nu se insanatosesc“, spune dr. Cornel Mercut, director adjunct al Spitalului de Urgenta Craiova.

Tinindu-i in continuare in spital, medicii o fac insa pe buzunarul bolnavului, caci suferindul neasigurat va trebui sa-si achite contravaloarea spitalizarii. Iar recuperarea acestor sume revine tot spitalelor, ai caror angajati trebuie sa alerge dupa bolnavi pentru a scoate de la ei banii cheltuiti.

„Problema s-ar putea rezolva daca s-ar deconta intreaga durata a spitalizarii pentru acesti bolnavi, iar Casa de Asigurari de Sanatate sa recupereze ulterior banii de la neasiguratii tratati“, sustine dr. Stefan Popescu, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Dolj.

Opinia directoarei CAS Dolj, dr. Elena Dumitrascu, este insa ferma: „Spitalele trebuie sa-si recupereze singure banii pentru spitalizare de la neasigurati“.

„O sa ajungem sa apelam la recuperatori calificati pentru a incasa aceste fonduri, desi Casa de Asigurari de Sanatate ar trebui sa se ocupe de asta“, afirma si directorul Mercut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS