10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCriza de singe in judetul Olt

Criza de singe in judetul Olt

Unitatile spitalicesti din Pitesti si Craiova au salvat de citeva ori bolnavii olteni

Spitalele din judetul Olt se confrunta de la inceputul lunii septembrie cu o criza de singe care a facut ca, de citeva ori, Centrul de Transfuzii Sangvine Olt sa fie nevoit sa apeleze la spitalele judetene din Craiova si Pitesti, pentru a face rost de anumite grupe de singe necesare pentru interventii de urgenta. Surse din cadrul institutiei spun ca motivele lipsei de singe sint scaderea numarului de donatori, dar si necesitatea unei cantitati mai mare de singe in ultima vreme.

Daca in mod normal, Centrul de Transfuzii Olt avea peste 20 de donatori pe zi, in ultimele saptamini, numarul acestora a scazut la mai putin de 15. In ceea ce priveste cresterea cererii de singe, se presupune ca aceasta se datoreaza fie faptului ca, o data cu venirea toamnei, oamenii isi fac curaj si se supun unor interventii chirurgicale planificate de mult timp, fie unui numar mai mare de accidente rutiere sau de alte tipuri. Grupa sanguina cea mai cautata si care a lipsit cel mai mult este 01 cu RH pozitiv si negativ.

Centrul de Transfuzii Sanguine Olt asigura necesarul de singe Spitalului Judetean din Slatina si spitalelor orasenesti din Caracal, Bals si Corabia. Medicii spun ca transfuziile de singe sint necesare nu numai la interventii chirurgicale, dar si la tratarea anemiilor, a cancerului, a cirozei si a arsurilor. Ei cred ca aceste crize temporare de singe nu ar mai aparea daca rudele a cel putin jumatate dintre bolnavii internati in spitale, care necesita transfuzii, ar merge sa doneze singe. Asistentii medicali din cadrul Centrului de Transfuzii spun ca se intimpla foarte rar ca apartinatorii, asa cum se numesc rudele bolnavilor, sa vina sa doneze singe. De asemenea, se intimpla de multe ori ca rudele sa nu aiba compatibila grupa sangvina cu cea a bolnavului sau sint prea slabi si anemici pentru a putea sa doneze singe.

In prezent, pentru o punga de 400 ml de singe, cit se recolteaza la o donatie, se acorda doua zile libere de la serviciu, bonuri de masa in valoare de 200.000 de lei, iar la a cincea donatie, se acorda un bon supliment de 500.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS