13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConturile spitalelor din Mehedinti pot fi blocate in orice moment

Conturile spitalelor din Mehedinti pot fi blocate in orice moment

Din ordinul ministrului finantelor, spitalele nu mai au voie sa se aprovizioneze cu medicamente sau sa plateasca salarii daca nu si-au achitat facturile la electricitate si termoficare. Companiile furnizoare de utilitati vor intocmi, in fiecare luna, o lista neagra a datornicilor, care se va depune la Directia Generala a Finantelor Publice. Datoriile spitalelor din Mehedinti depasesc in prezent 60 de miliarde de lei.

Potrivit directorului adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Mehedinti, medic Romanita Ionovici, la aceasta suma se adauga lunar alte cinci miliarde de lei pentru medicamente, alimente, salarii si materiale sanitare. Din cele peste 60 de miliarde de lei, cea mai mare datorie – aproximativ 50 de miliarde de lei – o are Spitalul Judetean Mehedinti, restul de zece miliarde de lei fiind impartite intre spitalele orasenesti Baia de Arama, Orsova, Strehaia si Vinju Mare. In aceste conditii, reprezentantii DSP Mehedinti se vor deplasa astazi la Ministerul Sanatatii, pentru gasirea unei solutii de deblocare a fondurilor pentru plata serviciilor. Ministerul Finantelor a dispus blocarea conturilor oricarui datornic, ca urmare a acumularii unor restante insemnate la energia electrica si termica.

In aceste conditii, toate spitalele din Mehedinti sint in pericol de a le fi blocate conturile din Trezorerie, din cauza datoriilor acumulate la utilitati. Directorii cunosc situatia, dar spun ca situatia poate fi rezolvata numai de catre Casa Judeteana pentru Asigurari de Sanatate Mehedinti.

15 miliarde de lei sint necesare pentru plata furnizorilor de medicamente

La datoriile administrative ale spitalelor se adauga si cele pentru medicamente. Desi au trecut numai citeva zile din septembrie, farmaciile din Mehedinti nu mai elibereaza medicamente pe retete gratuite sau compensate, din cauza epuizarii plafonului de decontare.

„Asteptam rectificarea de buget, pentru a debloca aceasta situatie. Casa Judeteana pentru Asigurari de Sanatate Mehedinti are un contract care nu poate acoperi nevoile pentru medicamente si materiale. Vom prezenta si aceasta situatie la Ministerul Sanatatii“, a spus medic Romanita Ionovici. Pentru plata furnizorilor de medicamente, in judetul Mehedinti ar fi nevoie de aproximativ 15 miliarde de lei, negasirea fondurilor necesare putind duce oricind la un blocaj financiar, cu consecinte din cele mai dezastruoase pentru asigurati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS