7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRomii au luat cu asalt Primaria Calopar

Romii au luat cu asalt Primaria Calopar

Peste 200 de romi din comuna doljeana Calopar s-au adunat ieri-dimineata in fata primariei din localitate, hotariti sa ceara socoteala pentru intirzierea cu care le sint acordate ajutoarele sociale, conform Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat. Desi romii au luat cu asalt primaria, edilii locali au spus ca nu au cum sa le satisfaca solicitarile, din cauza ca fondurile primite de la Consiliul Judetean Dolj, pentru ultima parte a anului, sint extrem de mici.

„S-au strins in fata primariei de pe la ora 9.00, dar nu avem cum sa le dam mai multi bani. Ei reclama faptul ca sintem in intirziere cu platile pentru ultimele trei luni, dar, la ultima rectificare bugetara, am primit de la bugetul judetului numai 1,05 miliarde de lei, adica 300 de milioane pentru trimestrul trei si 752 de milioane pentru trimestrul patru al acestui an. Avem o restanta de circa 600 de milioane de lei, dar noi nu le putem da decit 300 de milioane“, a spus Marin Schiopu, contabilul Primariei Calopar.

„Nu avem bani pentru uniforme si rechizite“

Romii, in frunte cu consilierul lor, Traian Pandele, spun ca nu sint siguri ca banii care li se cuveneau din partea guvernului nu s-au cheltuit in alte scopuri: „Se apropie scoala si copiii nostri nu au bani pentru uniforme si rechizite. Eu stiu ca pentru judetul Dolj s-au alocat 152 de miliarde de lei, pentru Legea venitului minim garantat. Oamenii sint saraci si isi cer doar drepturile lor. Nu plecam din fata primariei, pina cind nu aflam cum s-au cheltuit acesti bani“.

La ultima rectificare din acest an, bugetele consiliilor locale au fost echilibrate cu sumele repartizate pentru Legea venitului minim garantat, astfel incit fiecare localitate sa primeasca, pentru intregul an, circa 73 la suta din fonduri. Operatiunea a fost facuta din cauza ca unii primari au cheltuit in procent de 100% fondurile alocate, fara sa apeleze la finantare de la bugetul local. Din aceasta cauza, mai multe localitati doljene nu vor primi bani pentru trimestrul patru al acestui an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS