24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocuitorii a zece comune din Mehedinti vor avea cinematografe moderne

Locuitorii a zece comune din Mehedinti vor avea cinematografe moderne

Oamenii de la sate se vor putea reintoarce, dupa mai bine de zece ani, in cinematografe. Guvernul va aloca 40 de miliarde de lei pentru Programul „Cinematograful la sate“, initiat de Ministerul Culturii si Cultelor impreuna cu Centrul National al Cinematografiei. Judetul Mehedinti ar putea beneficia de aproximativ zece astfel de cinematografe dotate cu o tehnologie de ultima ora.

Programul urmareste infiintarea cinematografelor la sat, prin reabilitarea si modernizarea caminelor culturale, iar suma va fi transferata, intr-un capitol distinct, in bugetul Ministerului Culturii si Cultelor, cu destinatia Centrul National al Cinematografiei. Printre obiectivele acestei actiuni se numara asigurarea accesului populatiei din mediul rural la cultura, prin organizarea spectacolelor cinematografice. Localitatile tinta ale programului sint satele resedinta de comuna, care dispun de o serie de dotari minime: sediu de primarie, scoala primara si gimnaziala, camin cultural, posta, serviciu telefonic, populatie stabila de cel putin 3.000 de locuitori. Ministrul culturii si cultelor, academician Razvan Theodorescu, a declarat ca aproximativ zece localitati din judetul Mehedinti ar putea beneficia de acest program:

„Sint convins ca vom putea reface, in 10-15 localitati din Mehedinti, caminele culturale in care pot functiona cinematografe. Avem nevoie de cultura si acesta este un prim pas pe care il facem“. Salile de proiectie ar urma sa fie dotate, prin acest program, cu aparatura de ultima generatie.

„Astia tineri sa mearga la filme, ca lor le place distractia…“

Majoritatea fostelor camine culturale din Mehedinti sint fie intr-o avansata stare de degradare, fie au ramas nefinalizate. Imobilele care altadata atrageau sute de tineri n-au mai fost utilizate decit la nunti, botezuri sau petreceri ale oficialitatilor. Mobilierul a devenit, in cele mai multe dintre cazuri, lemn pentru foc sau a disparut in totalitate, astfel ca investitiile trebuie sa fie substantiale. Pretul de vinzare al biletelor de intrare va fi stabilit la un nivel accesibil populatiei din mediul rural, intre 5.000 si 10.000 de lei, cu reducere de 50% pentru elevi si copii.

„Nu ne arde noua de filme, ca nici acasa nu avem televizor. Nu avem timp, ca munca la cimp ne aduce noua piinea, nu cinemateca. Astia tineri sa mearga la filme, ca lor le place distractia. La noi, s-a dus timpul cind mergeam la de-alde astea. Mai bine ar face locuri de munca pentru tineret, ca someaza toti, n-au nevoie de filme“, a spus Maria Dragomir, de 67 de ani, agricultor, din satul Cerneti, comuna Simian – Mehedinti.

Inainte de 1989, in mediul rural functionau, in cadrul caminelor culturale, peste 5.000 de instalatii de proiectie cinematografica pe 16 mm. Plecarea tinerilor din mediul rural nu va asigura succesul acestui program, fiind mult prea putin probabil ca taranii sa dea sapa din mina pe biletul de cinema. In prezent, din majoritatea caminelor culturale nu a mai ramas decit scheletul, care ar putea fi utilizat, cel mult, pentru scenele de film decit pentru proiectii cinematografice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS