12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlteanul care a furat moastele Sfintului Anton se judeca din puscarie cu statul roman

Olteanul care a furat moastele Sfintului Anton se judeca din puscarie cu statul roman

Un mehedintean de 40 de ani, inchis in Penitenciarul Drobeta Turnu Severin pentru comiterea mai multor infractiuni de furt calificat, a intentat proces statului roman pentru ca nu a reusit sa-l reintegreze in societate. Din cei peste 40 de ani de viata, Viorel Tapirlea, din satul Nicolae Balcescu, mai mult de 20 de ani si i-a petrecut in spatele gratiilor. El a trecut, pe rind, prin puscariile de la Bacau, Aiud, Tirgu Jiu, Jilava, Popa Sapca, Timisoara, Bircea Mare, Poarta Alba, Margineni si Drobeta Turnu Severin. De fiecare data a fost arestat si inchis pentru aceeasi infractiune: furt calificat. In puscarie a invatat multe din tainele infractionalitatii, astfel ca a iesit mai „educat“ decit intrase. Daca stai de vorba cu el, te poate convinge ca a terminat chiar o facultate.

„Acum sint inchis, pentru 778 de zile, in Penitenciarul Drobeta Turnu Severin. Am incercat sa evoluez, sa ma inrolez in tiparul oamenilor din societatea pseudodemocrata, dar am fost adesea exceptat de la proiectul de reintegrare in societate, elaborat de catre Reforma Penala Internationala de la Haga. Am comis infractiuni, revenind, de fiecare data, in sfera decadenta si indezirabila de societate – inchisoarea“, spune Viorel Tapirlea, dezamagit ca penitenciarul nu a reusit, in cei 20 de ani, sa-l reintegreze in societate.

Dosarul PN 21823 – la Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Obisnuit sa dea lovitura dupa lovitura, el a furat, de la sistemul de irigatii din Vinju-Mare, si pina la bijuterii si alte bunuri din casele oamenilor. La un moment dat, a incercat sa obtina o locuinta si apoi sa se insoare, solicitind sprijinul organelor locale, dar, pentru ca nu a primit un raspuns favorabil, si-a taiat venele in primarie, fiind nevoie de interventia medicilor pentru a fi salvat.

Penitenciarul de la Bircea Mare l-a marcat cel mai mult pe Viorel Tapirlea: „Am executat trei ani si sase luni de inchisoare in acest penitenciar, unde am fost martor la multe metode, asa-zis de reeducare. Izolarea, lantul, lovirea cu obiecte contondente, infometarea si alte metode de pedepsire au fost doar citeva din lucrurile pe care le-am vazut si trait acolo. Acum, am intentat proces, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, dosarul PN 21823“, a mai spus Viorel Tapirlea. Ultima spargere a „veteranului“ din penitenciarele romanesti a fost data la Biserica Catolica din Drobeta Turnu Severin, de unde a furat moastele Sfintului Anton de Padova, un potir si mai multe obiecte de cult. Acum, Viorel Tapirlea asteapta sa-si ispaseasca pedeapsa in Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin. La doua-trei zile, se mai intereseaza daca i-a venit un raspuns de la Strasbourg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS