12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalExpozitia de manuale alternative a inceput fara ele in judetul Olt

Expozitia de manuale alternative a inceput fara ele in judetul Olt

Pina la inceperea noului an scolar mai sint doar zece zile, iar profesorii din Olt nu au avut inca ocazia sa vada „la fata“ manualele alternative pentru clasele liceale.

Este primul an cind elevii de clasa a XII-a vor invata dupa manuale alternative si tot primul cind s-a luat initiativa prezentarii lor in cadrul unor expozitii. In Olt, acestea sint organizate in patru centre, pentru zona Corabia, la Liceul Teoretic Corabia, pentru zona Caracal – Draganesti-Olt, la Colegiul National „Ionita Asan“ Caracal, pentru zona Bals, la Liceul Teoretic Bals, iar pentru zona Slatina-Scornicesti, la sediul Casei Corpului Didactic din Slatina. Conform unei adrese primite de la Ministerul Educatiei si Cercetarii, expozitiile de manuale trebuia sa se deschida pe 26 august si sa se incheie astazi, dar din cauza neseriozitatii editurilor, programul a fost decalat. Directorul Casei Corpului Didactic (CCD) Olt, Ionel Balasoiu, a spus: „Probabil, din cauza lipsei de comunicare dintre minister si edituri, acestea din urma nu ne-au trimis inca manualele. Zilele trecute am primit citeva manuale doar de la trei edituri, iar acum trebuie sa mergem sa ridicam patru colete sa vedem ce am mai primit. Expozitia e deschisa oficial din 26 august, dar inca nu am amenajat nimic pentru ca nu am avut cu ce. Nici macar manualele la materiile de baza, romana si matematica, nu au sosit. Sper sa mai primim manuale pina la sfirsitul saptaminii“. Ionel Balasoiu a precizat ca expozitia va fi prelungita pina la sfirsitul lunii septembrie, pentru ca toti profesorii sa aiba timp sa consulte manualele, sa compare preturile si sa aleaga impreuna cu directorii de licee cele mai bune variante.

„Preturile sint prohibitive…“

Pretul unui set complet de manuale este mare, atit la materiile obligatorii, cit si la cele facultative, directorul CCD Olt a spus ca putini elevi isi vor permite sa cumpere toate cartile: „Preturile au crescut fata de anul trecut. Unele s-au dublat chiar si sint prohibitive pentru cei mai multi elevi. Un set complet de manuale pentru clasa a XII-a va sari cu siguranta de un milion de lei. Probabil, cite doi-trei elevi vor cumpara o carte.“

Conform ofertelor de preturi de la cele trei edituri care trimisesera pina ieri manuale in judetul Olt, cel mai ieftin costa manualul de matematica-clasa a XII-a, al editurii Carminis – 29.000 de lei, iar printre cele mai scumpe sint manualul de limba engleza de la editura Polirom – 119.000 de lei si manualul de informatica, editura economica „Preuniversitaria“- 108.000 lei. Majoritatea manualelor au insa preturi cuprinse intre 50.000 si 80.000 de lei.

Bibliotecara Victoria Prioteasa, din cadrul CCD Olt, care se ocupa de expozitia de manuale a spus ca, in ceea ceea ce priveste manualele alternative de limba engleza, in acest an, pentru prima data au fost acceptate la licitatie si editurile romanesti: „Pina acum erau acceptate doar editurile straine, precum Oxford sau Cambridge, care erau exagerat de scumpe. Numai o carte ajungea la 300.000 de lei, iar un dictionar – 500.000 de lei. La un cerc pedagogic al bibliotecarilor scolari care a avut loc la Scoala Generala „Constantin Brincoveanu“ din Slatina, citiva profesori de limba engleza au spus ca, pe linga faptul ca sint foarte scumpe, aceste manuale au un nivel de cunostinte mult prea ridicat pentru orele de curs. Ele sint destinate elevilor care vor sa aiba cunostinte mai bune de limba engleza si, in plus, prezinta unele traditii sau intimplari specifice pe care elevii nu le cunosc.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS