14.6 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCentrul de Transfuzii nu mai poate asigura singe decit pentru urgente

Centrul de Transfuzii nu mai poate asigura singe decit pentru urgente

Numarul donatorilor de singe a scazut alarmant in ultima perioada, in judetul Mehedinti. Din aceasta cauza, Centrul Judetean de Transfuzii Sangvine nu poate asigura decit singele necesar pentru urgente, insa nu dispune de cantitatea, din ce in ce mai mare, pe care o solicita zilnic Spitalul Judetean Mehedinti. Daca pina acum veneau zilnic, in medie, 20-30 de donatori, in prezent numarul acestora s-a redus la mai putin de jumatate.

„Am facut apel si la rudele bolnavilor care se afla internati in spital, sa vina si sa doneze singe. Nu am gasit intelegere si acum nu putem asigura decit urgentele“, a spus medic Mariana Sandru, directoarea Centrului Judetean de Transfuzii Sangvine Mehedinti. Anual, in centru sint donati aproximativ 2.000 de litri de singe, de la un singur donator colectindu-se aproximativ 300 ml pe zi.

Facilitatile oferite nu-i mai atrag pe donatori

Potrivit medicului Mariana Sandru, orice persoana sanatoasa, cu virsta cuprinsa intre 18 si 62 de ani, poate fi donator:

„Un donator primeste bonuri de alimente in valoare de 200.000 de lei, iar la a cincea donatie, timp de doi ani, valoarea bonului creste la 500.000 de lei. De asemenea, beneficiaza si de o reducere de 50 la suta la abonamentele pentru transportul in comun, pe durata a 60 de zile de la data donarii singelui“. La toate acestea se adauga si doua zile libere de la serviciu. Este vorba de ziua cind este efectuata transfuzia si cea imediat urmatoare donarii singelui. Donatorii trebuie sa astepte minimum 60 de zile pina la o noua donatie. Cu toate facilitatile oferite, mehedintenii nu doneaza singe la Centrul de Transfuzii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS