26.7 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSemitransparenta conducerii tehnice a Inspectoratului Scolar Judetean Dolj

Semitransparenta conducerii tehnice a Inspectoratului Scolar Judetean Dolj

Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Dolj si-a exprimat multumirea fata de stadiul in care sint localurile unitatilor de invatamint. Inspectorul general al ISJ Dolj, Constantin Busoi, a afirmat – la conferinta de presa organizata ieri, ca urmare a unor materiale aparute in Gazeta de Sud – ca „in momentul de fata, 90% dintre scolile doljene sint gata sa-si deschida portile“, insa „mai sint 35 de unitati scolare al caror termen este noiembrie 2002“.

Ion Pescaru raspunde de Unitatea teritoriala de coordonare tehnica Oltenia, care are in subordine judetele Arges, Dolj, Mehedinti, Olt, Vilcea si Teleorman, si a precizat modalitatea de incepere a lucrarilor de consolidare si refunctionalizare a localurilor unitatilor de invatamint, pe transe: „In transa a II-a s-au executat astfel de lucrari la cinci scoli, deja receptionate. In cea de-a III-a transa, din 17 scoli, 16 s-au receptionat, la Grupul Scolar Agricol Malu-Mare sistindu-se executia, deoarece localul a fost revendicat de proprietar. In transa a IV-a sint 36 de scoli in executie si au termenul de pus in functiune noiembrie 2002. Transa a V-a este in faza de proiectare, urmind ca Unitatea de Management a Proiectului de Reabilitare a Scolilor (UMPRS) din cadrul MEC sa incheie contractul. Fondurile sint imprumuturi de la Banca Mondiala, iar valoarea estimata de UMPRS a lucrarilor din transa a V-a este de 1.625.000 de dolari americani.“

In cea de-a IV-a transa se fac lucrari in valoare de aproximativ 1,9 milioane de dolari, la nivelul judetului Dolj, spune Pescaru, iar licitatia – fiind internationala – s-a desfasurat la sediul MEC (UMPRS), insa inspectorul general Constantin Busoi si reprezentantul Primariei Craiova, ing. Sabina Dumitru – sef serviciu, au avut in comisie doar calitatea de invitati.

Coordonatorul judetean pe programul de consolidare si reabilitare a scolilor, din cadrul ISJ Dolj, ing. I. Patru-Mic, a sustinut de aceasta data ca pentru aflarea unei valori contractuale este suficient sa primeasca o adresa oficiala, dupa care informatia solicitata se obtine fara dificultate. In 28 august, el spunea ca valoarea tuturor contractelor este secreta si ea nu poate fi aflata decit de la Directia Generala de Reabilitare a Scolilor din cadrul MEC. Directia respectiva a confirmat cele spuse de Patru-Mic, insa nu era de inteles lipsa de transparenta a ministerului.

In 31 august, ministrul educatiei si cercetarii, Ecaterina Andronescu – sosita la Craiova pentru dezbaterea unui proiect de lege privind restructurarea invatamintului tehnic romanesc, la Casa Universitarilor – a declarat pentru Gazeta de Sud ca a fost dezinformata in legatura cu Memorandumul semnat cu Banca Mondiala, in care s-ar fi stipulat tinerea secreta a valorilor contractuale. Aceasta a transmis telefonic – la Directia Generala de Reabilitare a Scolilor din cadrul MEC – o dispozitie ca, dupa fiecare licitatie organizata, sa fie dat un comunicat de presa, in care sa se precizeze numele societatii cistigatoare, precum si valoarea contractuala, pentru a se inlatura orice suspiciune. Astfel, nu este exclus ca unii dintre subalternii ministrului, care au dezinformat-o, sa dispara din functii. Daca valoarea unui contract nu este „secret de stat“, nu-i intelegem pe toti cei implicati (coordonatori zonali, judeteni, diriginti de santier, constructori ori functionari din UMPRS) de ce ii deranjeaza publicarea ei daca nu este o „afacere“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS