14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCosmarul parintilor - „Incepe scoala!“

Cosmarul parintilor – „Incepe scoala!“

An de an, exista o categorie de persoane care nu se bucura ca incepe scoala. Nu este vorba despre acei elevi carora nu prea le place sa mearga la cursuri, ci despre… parintii lor. Ei stiu cel mai bine ce inseamna cu adevarat momentul cind fiul sau fiica lor va merge din nou la scoala. Inceperea unui nou an scolar nu reprezinta doar ziua revederii cu colegii de scoala, ci cheltuirea de catre parinti a unei sume importante de bani pentru cele necesare copilului.

Citeva zile pina la start

Nu mai este mult pina cind activitatea in scoli se va anima din nou. Majoritatea copiilor asteapta cu nerabdare momentul revederii colegilor de clasa. Emotii mai mari au, desigur, cei din clasa I.

Pentru unii elevi, inceperea scolii inseamna un adevarat chin, fiind asteptata in fiecare an cu inima strinsa. Parintii elevilor trebuie sa se pregateasca din timp, atit sufleteste, cit mai ales financiar, pentru a putea face fata cu bine preturilor astronomice ale unor produse „de scoala“. Si asta intrucit copilul trebuie sa aiba totul nou, cel putin asa este preferabil, „ca altfel se face de ris in fata alora din clasa!“

In magazinele din municipiul Slatina, imbracamintea pentru baieti, adica haina si pantalonii, costa aproape 700.000 de lei. Camasa o poti cumpara separat cu 80.000 de lei, lucru care este valabil si in cazul pantalonilor – 350.000 de lei. Pentru fetite, costumatia compusa doar dintr-o singura piesa costa intre 200.000 si 250.000 de lei.

Inceperea scolii – un „chilipir“ de cel putin 1.500.000 de lei

Costumele de scoala sint obligatorii numai pentru elevii din clasele I-IV. Problema cu care se confrunta toti elevii se refera la costul rechizitelor scolare. Nu ne referim aici la senzatia pe care o au parintii o data intrati intr-un magazin de specialitate, cind, in vreme ce copiii sint atrasi de culorile vii ale rechizitelor, primii sint insa „orbiti“… de preturi. Copilului ii trebuie „unelte“ de scris, caz in care avem de ales intre un stilou, care costa intre 10.000 si 100.000 de lei, un pix (cel mai ieftin – 2.500 de lei) sau creioane (1.000-4.000 de lei). O calimara cu cerneala costa intre 5.000 si 15.000 de lei. Acestea trebuie si ele puse intr-un penar, care costa 20.000 de lei, cel mai ieftin. O data rezolvata aceasta problema, se trece la etapa urmatoare, deoarece copilul trebuie sa scrie pe ceva, nu? Aici ne uitam la caietele speciale de muzica sau de geografie, care costa 6.000 de lei, si la caietele dictando cu 48 de file – 5.500 de lei (aceasta daca nu sint necesare caiete cu mai multe file, pretul acestora ajungind pina la 24.000 de lei). Luam din fiecare mai multe bucati, sa nu ramina baiatul „in pana“.

Bun, mai lipseste ceva?… Da, carioci, plastelina si toate celelalte, caci comoara lu’ tata trebuie sa invete sa-si exprime imaginatia si pe hirtie, nu doar verbal. Punem repede mina pe o cutie frumoasa cu carioci. Hmm, costa 5.000 de lei. Cam urite. „Astea sint cele mai ieftine?“, o intrebam pe vinzatoare. „Cele mai scumpe cit fac?… Dous’cinci de mii?… Lasa, tata, ca-ti ia tata culori. „Doamna, la ce pret aveti culorile?…“ „Intre sapte mii si cincizeci si cinci de mii“. „Mda, luam o cutie, dar sa fie din acelea mai micute. Dati-ne si o cutie de plastelina din alea mai «usurele», la 10.000 de lei, si una de acuarele, la acelasi pret“.

Mai ramin maruntisurile – doua ascutitori (6.000-30.000 de lei bucata), guma de sters (3.000-5.500 de lei), o trusa de geometrie la 25.000 de lei si una de traforaj, care costa intre 80.000 si 100.000 de lei. Hopa, parca lipseste ceva! Pai da, ghiozdanul. Aici, mare aventura. Copilul ar vrea ba ghiozdan cum a vazut la colegul lui, care costa 70.000 de lei, dar i-ar placea si un rucsac la 150.000 de lei. In cele din urma, tot parintele transeaza dilema: „Pina cind ne punem «pe picioare», iti pui buleandrele in ghiozdanul asta la 30.000 de lei, cel mai ieftin, ca altul nu ne permitem!“. Una peste alta, „excursia“ la un magazin de papetarie si la unul de imbracaminte ii costa pe parinti aproximativ 1.500.000 de lei.

„E scumpe, da’ nu avem ce face“

Alexandru Pinta a venit cu nepotelul care trece in clasa a saptea tocmai de la tara, din comuna Poboru. A intrat numai intr-un magazin si a iesit mai sarac cu vreo 600.000 de lei. „Adidasii lu’ ala micu’, citeva caiete, pixuri, creioane, mine de pix, carioci, un rucsac… cam astia au fost banii. Trebuie sa-i cumparam de scoala, ca sade urit fata de doamna invatatoare, de colegi… E scumpe toate, da’ nu avem ce face!“, a spus Alexandru Pinta. „Am vindut citeva animale de prin curte, ca nu aveam de unde sa facem rost de bani sa-i luam ce are nevoie. Eu am o pensie de CAP, la fel si baba mea. Parintii lui lucreaza numai unul, asa ca ne ajutam si noi cum putem“..

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS