10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRacheta cosmica, prezentata pe izlaz

Racheta cosmica, prezentata pe izlaz

O racheta cosmica, la jumatate din dimensiunile ei reale, a fost prezentata simbata seara presei si oficialitatilor locale la Malul Alb, linga Rimnicu Vilcea. Racheta, de fapt un demonstrator tehnologic, a fost conceputa si construita in intregime de un grup de studenti de la Facultatea de Inginerie Aerospatiala din Bucuresti. Vehiculul cosmic prezentat simbata seara pe izlazul comunal de pe malul Oltului va reprezenta Romania in concursul international X-PRIZE si este cel mai mare aparat de acest fel realizat de o echipa neguvernamentala.

Proiectul Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) a fost inceput in urma cu doi ani, cind un grup de studenti de la Inginerie Aerospatiala s-a hotarit sa se inscrie la concursul international X-PRIZE. Concursul este lansat de o organizatie nonguvernamentala din SUA si are ca scop dezvoltarea unei noi generatii de vehicule care sa permita vizitarea spatiului cosmic si de catre oamenii obisnuiti.

Cistigator al concursului va fi primul aparat care se va ridica la 100 km. Echipa de la ARCA sustine ca nava proiectata de ei este deja capabila sa atinga aceasta altitudine.

Prototipul prezentat, la scara de 1/2, lung de zece metri, urmeaza sa fie ridicat de un propulsor realizat din fibra de carbon cu matrice fenolica. Combustibilul folosit este revolutionar, motorul fiind alimentat cu apa oxigenata si kerosen. Prezentarea de simbata seara a suscitat un deosebit interes.

Demonstratorul tehnologic a costat deja citeva sute de milioane de lei, totul din sponsorizari sau suportati de membrii echipei, echipa in care cel mai virstnic, Dumitru Popescu, liderul grupului, are 25 de ani.

Din nefericire, tinerii aeronauti nu au putut sa faca o demonstratie practica a modului de functionare a propulsorului (prezentat separat de racheta) intrucit, dintr-o greseala de asigurare, propulsorul a pornit singur, in cursul diminetii, si s-a avariat. Echipa a pus la dispozitia tuturor televiziunilor prezente copii ale casetei inregistrate la o demonstratie anterioara si, fiind filmat si incidentul nedorit, din cursul diminetii, pentru a dovedi ca aparatul lor functioneaza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS