21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPompierii au stins un incendiu sub protectia politiei

Pompierii au stins un incendiu sub protectia politiei

Romii au atacat autospecialele cu bite si pietre, acuzindu-i pe pompieri ca au intirziat prea mult

Doua autospeciale chemate joi seara sa stinga un incendiu intr-un cartier de romi din Tirgu Jiu au fost atacate cu pietre si bite. Din cauza unei pasarele care se afla in lucru, pompierii au fost nevoiti sa aleaga o ruta ocolitoare pe la marginea orasului, ajungind la locul incendiului cu citeva minute intirziere. Nici nu au apucat bine sa coboare din masini, ca au si fost incoltiti de 100 de romi care au inceput sa injure si sa ii loveasca. Pentru a putea stinge incendiul, pompierii au chemat politia, care le-a asigurat protectia pina cind focul a fost localizat si lichidat.

Costel Goracel, de 42 de ani, rom, tatal a patru copii, a facut focul intr-o bucatarie de vara, aflata in spatele casei sale, uitind sa mai supravegheze flacarile, care s-au intins la acoperis. Vazind ca nu poate sa stinga de unul singur incendiul care risca sa se propage si la vecini, barbatul a dat telefon la pompieri.

Cele doua echipaje care au fost trimise in strada Luncilor, unde se afla in majoritate gospodarii ale romilor, au plecat la 18.06 si au ajuns la casa care a luat foc in aproximativ zece minute. Pompierii nici nu au oprit masinile in fata portii, ca s-au trezit inconjurati de o multime de romi care a inceput sa le ceara socoteala si sa ii intrebe de ce au intirziat atit de mult. Unii romi au aruncat cu pietre si au lovit cu bitele masinile sosite la locul incendiului, impiedicind practic interventia echipelor de pompieri. De frica sa nu fie batuti, acestia nu s-au dat jos din autospeciale pina cind la casa lui Costel Goracel nu au sosit cele doua echipaje de politie chemate in ajutor.

Nu e prima data cind pompierii sint atacati

Paziti in permanenta de politie, pompierii au reusit sa stinga focul, retragindu-se spre baza. Incendiul a distrus 100 de metri patrati din acoperisul casei si o parte din gardul care imprejmuieste curtea.

Valoarea pagubelor a fost estimata la peste 70.000.000 de lei. Locotenent-colonelul Dumitru Avramescu, seful statului major in cadrul Grupului de Pompieri Gorj, a spus:

„Nu este pentru prima data cind ne riscam viata participind la stingerea de incendii, dar nici prima data cind sintem agresati de cetatenii romi. In ultima perioada, din cauza lucrarilor care se desfasoara la pasarela, a trebuit sa ocolim pe alte trasee. Romii nu mai au notiunea timpului. Nu stiu cum au cronometrat dinsii, dar stiau ca drumul este in reparatii. Au aruncat cu pietre si au injurat. Oamenilor mei le-a fost teama sa iasa din masini si am apelat la doua patrule de politie“.

Acum doi ani, un incident asemanator a avut loc in cartierul de romi Obreja, cind un echipaj de pompieri a fost atacat. Purtatoarea de cuvint a IJP Gorj, maiorul Cornelia Micu, a spus ca a discutat cu locotenent-colonelul Avramescu despre cele intimplate, insa politia nu va demara o ancheta in acest caz, precizind ca romii nu pot fi amendati nici macar pentru tulburarea linistii publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS