15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 100 de disponibilizati de la UM Sadu au protestat in Piata Prefecturii

Peste 100 de disponibilizati de la UM Sadu au protestat in Piata Prefecturii

Prefectul va avea o intilnire cu ministrul muncii, pentru a rezolva problema platilor compensatorii

O parte din disponibilizatii de la Uzina Mecanica Sadu au protestat ieri, timp de trei ore, in fata Prefecturii Gorj. Actiunea a fost spontana si s-a desfasurat pasnic. Cu toate acestea, politia a deplasat in zona citeva echipaje de politie. Cei peste 100 de protestatari au insotit o delegatie condusa de Ion Marutoiu, liderul fostilor angajati ai UM Sadu, care a discutat cu prefectul Toni Grebla posibilitatea ca disponibilizatii sa isi primeasca diferentele de salarii compensatorii.

In anul 1997, de la UM Sadu au fost disponibilizati cu ordonantele 7 si 9 peste 1.200 de angajati. Jumatate dintre acestia au primit insa cu opt salarii mai putin, reprezentind diferentele dintre cele doua ordonante. De atunci si pina in prezent, cei 600 de fosti salariati au actionat de mai multe ori in instanta conducerea UM Sadu, 300 obtinind hotariri definitive si irevocabile. Conform acestora, uzina este obligata sa plateasca diferente de salarii compensatorii de aproape zece miliarde de lei.

Procesele celorlalti 300 de disponibilizati se afla in diverse faze, in octombrie acestia sperind sa obtina, de asemenea, hotariri definitive si irevocabile. Pina in prezent, nimeni nu a primit insa nici un ban, conducerea uzinei spunind ca nu exista fonduri.

„Vom vedea ce se va stabili la Ministerul Muncii“

Fiecare dintre cei 300 de disponibilizati are de primit intre sase si 16.000.000 de lei diferente de salarii compensatorii. Cu toate ca s-a incercat blocarea conturilor pentru a face rost de bani, acest lucru a fost imposibil, UM Sadu transferindu-si mereu conturile de la o banca la alta. In ultima instanta s-a apelat si la executorii judecatoresti, pentru a pune sechestru pe bunuri, insa prefectul Toni Grebla a declarat ca interventia acestora ar fi inutila, fiindca nu mai exista ceva pe care sa fie pus sechestru.

„Hotaririle judecatoresti sint executorii si, prin urmare, trebuie executate. Insa Uzina nu are in prezent lichiditati. Exista o posibilitate: sa beneficiem de sprijinul Ministerului Muncii, pentru ca a avut loc o disponibilizare colectiva. Va trebui sa se ia o decizie la un anumit nivel si se va incheia definitiv si acest litigiu. Vom vedea ce se va stabili la Ministerul Muncii“, a spus Toni Grebla. Liderul disponibilizatilor, Ion Marutoiu, a afirmat ca asteapta ca executorii sa isi faca meseria, dar si rezultatul cu care va veni prefectul de la Ministerul Muncii.

„Asteptam sa vedem rezultatele. Daca nu vom primi banii, oamenii cred ca stiu ce au de facut: Vom bloca din nou strada!“, a declarat Ion Marutoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS