14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoi ofiteri au fost condamnati la inchisoare pentru introducerea de droguri in Penitenciarul Jilava

Doi ofiteri au fost condamnati la inchisoare pentru introducerea de droguri in Penitenciarul Jilava

Doi ofiteri, un detinut si un taximetrist au fost condamnati ieri de magistratii militari la pedepse cu inchisoarea pentru introducerea de droguri si telefoane mobile in Penitenciarul Jilava. Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a hotarit condamnarea maiorului Gheorghita Petrescu, fost sef de sectie in Penitenciarul Jilava, la cinci ani de inchisoare, pedeapsa la care instanta a aplicat un spor de trei ani, astfel ca ofiterul are de executat opt ani de detentie.

De asemenea, instanta militara l-a condamnat la sapte ani de inchisoare pe locotenentul Ciprian Agapin Lopataru, ofiter instructor social-educativ la Penitenciarul Jilava, la pedeapsa acestuia aplicindu-se un spor de patru ani, urmind ca gardianul sa execute 11 ani de detentie. Vasile Varciu, taximetristul care aducea la poarta inchisorii droguri sau alte colete pentru detinuti, a fost condamnat la patru ani de inchisoare. Si taximetristului i s-a aplicat un spor de un an, astfel ca are de executat cinci ani de detentie.

Totodata, magistratii militari i-au aplicat o pedeapsa de sase ani de inchisoare detinutului Lucian Enache, plus un spor de trei ani, in final el avind de executat noua ani de detentie. Potrivit anchetatorilor, in cursul anului 2001, locotenentul Agapin Lopataru – ofiter in cadrul Penitenciarului Jilava – a primit in repetate rinduri bani sau foloase materiale de la diferite persoane, pentru a introduce si livra unor detinuti atit diverse cantitati de heroina, cit si alte bunuri interzise in inchisoare.

Procurorii sustin ca, in aceeasi perioada, si maiorul in rezerva Gheorghita Petrescu – in calitate de sef de sectie – ar fi primit in mod repetat de la detinuti, prin intermediul lui Lucian Enache (incarcerat la Jilava), diverse sume de bani sau alte foloase. In schimb, Petrescu – indeplinindu-si sau nu atributiile de serviciu – lua anumite decizii in legatura cu regimul de executare a pedepselor (numirea detinutilor ca sefi de camera, mutarea sau repartizarea acestora, introducerea in penitenciar a unor bunuri interzise).

Al patrulea inculpat trimis in judecata – curierul Vasile Varciu (taximetrist) – este acuzat ca, fiind indrumat telefonic de catre Lucian Enache – se deplasa la locurile de intilnire stabilite si prelua drogurile sau alte bunuri destinate detinutilor, pe care i le inmina apoi lui Agapin Lopataru, care le introducea in penitenciar.

Potrivit anchetatorilor, Agapin Lopataru (care era ofiter instructor social-educativ la Penitenciarul Jilava) a fost surprins in timp ce primea de la Varciu o punga in care se afla o sticla cu bautura alcoolica, un telefon mobil cu incarcator si un pachet de tigari in care se aflau 16,47 grame de heroina. Drogul era destinat detinutului Lucian Enache, care era condamnat pentru inselaciune si care ar fi vindut droguri in inchisoare.

Instanta militara a decis confiscarea, de la Petrescu, a sumei de 400 de dolari si a trei telefoane mobile Nokia, iar de la Agapin a sumei de 200 de dolari si a 16,47 grame de heroina, toate gasite la perchezitie asupra ofiterilor, care au fost prinsi in flagrant delict. Hotarirea Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti poate fi contestata la Curtea Militara de Apel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS