10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024

Stiri diverse

O treime dintre europeni sint afectati de stres la munca

In fiecare an, in luna octombrie, este sarbatorita Saptamina Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca. Tema evenimentului va fi anul acesta centrata pe prevenirea riscurilor psihosociale si a stresului pe care munca le genereaza. In Europa, 40 de milioane de oameni, aproximativ o treime dintre angajati, considera ca sint afectati in munca prin stres. Cu toate ca aceste cifre sint cunoscute, multe dintre intreprinderile existente ignora cit de mult poate afecta stresul performanta si productivitatea. Saptamina Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca este coordonata de Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca, al carei sediu se gaseste in Bilbao – Portugalia.

Congres National de Hepatologie in Capitala

Al XII-lea Congres National de Hepatologie se va desfasura in Capitala, in zilele de 27 si 28 septembrie. Cu acest prilej, vor fi abordate teme precum sindroamele hemoragice in hepatologie, complicatiile cirozelor hepatice, evaluarea paraclinica a bolnavului hepatic (biochimica, imunologica, virusologica, imagistica ), hepatologia pediatrica, chirurgia hepatobiliara. De asemenea, se va discuta despre elaborarea unui ghid de diagnostic si tratament in hepatologie pentru medicul de familie. Inscrierea la congres se poate face personal sau on-line. Data limita pentru primirea rezumatelor lucrarilor care vor fi prezentate este 2 septembrie. Lucrarile vor fi publicate intr-un numar special al „Revistei Romane“, dedicat acestui congres.

Lege pentru identificarea tuturor gravidelor

Specialistii Ministerului Sanatatii si Familiei lucreaza la finalizarea unei legi privind maternitatea, prin care se intentioneaza identificarea si acordarea de asistenta medicala pentru toate femeile gravide, nu doar pentru cele asigurate, care beneficiaza de concediul de maternitate. Conform legislatiei in vigoare, femeia gravida beneficiaza de gratuitate in perioada concediului de sarcina si lehuzie. Pentru a veni in sprijinul aceleiasi categorii de persoane, prin intermediul Programului de Sanatate a Copilului si Familiei, Ministerul Sanatatii a prevazut ca, din acest an, fiecare medic de familie sa completeze o lista suplimentara de pacienti. Femeile in cauza vor beneficia de asistenta medicala prenatala si de supravegherea evolutiei tuberculozei.

Frunzele de prun, bune pentru combaterea viermilor intestinali

Medicina naturista recunoaste calitatile terapeutice ale frunzelor majoritatii pomilor fructiferi. Astfel de calitati au si frunzele de prun. Decoctul de frunze de prun are calitati diuretice, laxative si vermifuge, in cazul oxiurilor si limbricilor. Acesta se prepara dintr-o lingura de frunze, la o cana cu apa fiarta. Amestecul astfel obtinut se strecoara. Se bea cite o cana de decoct de doua-trei ori pe zi.

Ceaiul verde reduce riscul de cancer cu 60 la suta

Femeile care beau ceai verde au un risc de cancer ovarian cu 60 la suta mai mic decit al celor care nu consuma in mod obisnuit aceasta bautura. Universitatea Curtin de la Perth a precizat ca studiul a fost efectuat in China, pe un esantion de peste 900 de femei, in colaborare cu cercetatorii de la spitalul din orasul Hangzhou, din centrul Chinei. Rezultatele sint publicate in cel mai recent numar al revistei American Association for Cancer Research. Si alte tipuri de ceai se dovedesc eficiente, dar ceaiul verde pare sa aiba cea mai puternica influenta asupra riscului de cancer ovarian, a spus profesorul Colin Binns, specialist in nutritie la universitatea australiana.

Congres National de Ortopedie si Traumatologie

La Craiova, in perioada 9-12 octombrie, va avea loc cel de al IX-lea Congres National de Ortopedie si Traumatologie. Intilnirea, care este organizata de Societatea Romana de Ortopedie si Traumatologie (SOROT), va urmari realizarea unui schimb de experienta intre specialisti din acest domeniu. La eveniment vor participa experti din tara si din strainatate. Congresul va urmari realizarea unei noi imagini a acestei specializari in cadrul stiintelor medicale. Participantii vor prezenta ultimele descoperiri stiintifice in domeniul ortopediei si traumatologiei.

N-ai vitamina A in organism, nu faci copii

Barbatii care au carente mari de vitamina A in organism nu pot avea copii, avertizeaza medicii. Insuficienta vitaminei A afecteaza spermatogeneza, ducind la diminuarea si chiar la disparitia spermatozoizilor. Vitamina A se gaseste in special in preparatele din ficat, in special al celui de peste. Vitamina A se mai gaseste in laptele nedegresat, produsele lactate grase, galbenusul de ou si margarina vitaminizata. Vitamina este larg raspindita si in alimentele de origine vegetala. Morcovii, salata, spanacul, urzicile, stevia, mararul, patrunjelul, tomatele, ardeiul gras, gogosarul, sfecla rosie, caisele, piersicile, visinele, capsunele, pepenele galben, bananele si porumbul galben au un continut ridicat de vitamina A.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS