22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProduse expirate pentru fraierit cumparatorii

Produse expirate pentru fraierit cumparatorii

• Inspectorii Ilie Rosoga si Dumitru Ionescu, din cadrul Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj, au descoperit simbata mai multe magazine craiovene care puneau in vinzare produse expirate • Agentii economici prinsi „cu mita in sac“ urmeaza sa fie sanctionati cu amenzi de pina la 30 de milioane de lei

Simbata a fost zi libera, dar nu si pentru inspectorii OJPC, care au trecut prin citeva magazine craiovene pentru a vedea cum mai merge treaba. Primul popas l-au facut la SC DIURAS COM SRL, un magazin din spatele Casei Tineretului. Aici – surpriza – patronul nu s-a invatat minte dupa amenda primita cu doar citeva saptamini in urma, caci in vitrina frigorifica statea la vedere o stiva de cutii cu margarina expirata. Cum tot expirat era si iaurtul cu fructe Danone din frigider.

La raionul cu dulciuri, direct in bataia soarelui stateau intr-o caldura infernala biscuitii si napolitanele, iar rahatul nu mai avea mult pina sa se topeasca.

„Pacat, ca asa frumos arata magazinul…“, a remarcat la plecare inspectorul Dumitru Ionescu, amintind ca amenda pentru comercializarea de produse expirate nu-i decit un „mizilic“ de vreo 30 de milioane de lei.

„Ma mir ca a expirat, ca ieri l-am primit“

Pe strada George Enescu, chiar la intrarea in cartierul Craiovita Noua, alte doua magazine au fost prinse „cu mita in sac“ si produsele expirate in galantar. La SC MELIPRED IMPEX SRL, citeva cutii cu nectar Cappy expirat de mai bine de o luna i-au atras atentia inspectorului Ilie Rosoga.

„Nu l-am observat, ca-l luam acasa sa-l beau“, incearca in van vinzatoarea sa-l duca de nas pe inspector.

Alaturi, la SC FIDIUS COM SRL (patron – Cornel Popescu), erau de toate. Si muste gramada, si – cum altfel – marfa expirata: unt – „Ma mir ca a expirat, ca ieri l-am primit“, sustinea vinzatoarea -, iaurt, blaturi de tort, basca pachetele cu gris. Ar mai fi de amintit doar carnea de mici neidentificabila, caci pe eticheta pachetelor nu era mentionata nici o data de fabricatie sau vreun termen de valabilitate. Daca mai mentionam si stiva de cutii cu iaurt si sana deja bombate, intrate in fermentatie pentru ca vitrina frigorifica nu asigura temperatura optima de pastrare, ori preturile mici (la propriu) de la raionul cu legume si fructe – „Iti trebuie dioptrii multe ca sa le poti citi“, dupa cum a remarcat inspectorul Ionescu – tabloul e complet.

Invitatie la o discutie cu multe zerouri

Patrunzind cu greu printre mustele omniprezente in magazinul SC CLARGREN SRL din incinta fostului cinematograf Craiovita Noua, inspectorii au sperat ca n-or gasi nici o neregula macar in galantar. Da’ de unde!

Berea statea pe raft, la temperatura camerei, unde numai patru grade Celsius nu erau. In niste pungi, vinzatoarea spunea ca are nuca macinata ungureasca, iar inspectorii ar fi trebuit s-o creada pe cuvint, pentru ca nu era nici un cuvint in romaneste pe ambalaj. Esenta de lamiie era cam… expirata, fie ea si Dr. Oetker, iar tigarile se vindeau si la bucata pentru ca „n-are lumea bani“.

Intr-o vitrina, la citiva centimetri de ciocolate si biscuiti, erau expuse spre vinzare mai multe pachete de vata. „Un asemenea produs nu se vinde decit in farmacii, cu autorizatie speciala din partea Directiei Farmaceutice, ori aici numai farmacie nu este“, afirma inspectorul Dumitru Ionescu.

In toate magazinele unde au constatat nereguli, inspectorii i-au invitat pe patroni la sediul OJPC Dolj. Asa, doar pentru o discutie avind drept subiect o amenda de vreo 30 de milioane de lei pentru punerea in vinzare a produselor alimentare expirate…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS