20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProtectia Civila ne asigura ca Dunarea nu va iesi din matca

Protectia Civila ne asigura ca Dunarea nu va iesi din matca

Populatia judetului Mehedinti nu va fi afectata de inundatiile care ar fi putut fi generate de cresterea cotelor apelor Dunarii. Atit specialistii de la Compania Nationala Apele Romane Mehedinti, cit si reprezentantii Inspectoratului Judetean de Aparare Civila spun ca viitura care a facut ravagii pe Dunare in Cehia, Slovacia si Germania si care a ajuns in Caras-Severin nu va avea puterea sa duca la cresterea debitului fluviului peste cota de inundatii.

La intrarea in tara, la Bazias, Dunarea inregistra luni un debit de 7.480 mc pe secunda, in timp ce la Drobeta Turnu Severin, fluviul avea un debit de 8.022 mc pe secunda. Prognoza pentru zilele urmatoare se incadreaza intre 7.710 si 7.830 mc pe secunda la Bazias.

„Nu exista pericolul producerii unor evenimente neplacute. S-au luat si masuri specifice. Am anuntat, prin nota telefonica, primariile, de la Svinita si pina la Salcia, privind reactualizarea planului de aparare impotriva dezastrelor, de verificare a mijloacelor de alarmare si, daca vor aparea probleme, vom fi anuntati in timp util“, a spus mr. Gheorghe Balu, de la Inspectoratul Judetean de Protectie Civila Mehedinti.

Potrivit directorului Companiei Nationale Apele Romane Mehedinti, Ion Sandu, debitul Dunarii era ieri de 7.620 mc pe secunda, la Drobeta Turnu Severin, pentru ca astazi sa ajunga la 7.750 mc pe secunda. Incepind de miine, debitul Dunarii va scadea insa simtitor. Pericolul producerii unor inundatii ar fi aparut la un debit de 10.500 mc pe secunda, dar incetarea precipitatiilor a condus la un nivel normal al Dunarii.

Chiar si in aceste conditii, surplusul de apa ar fi urmat sa fie preluat de cele doua lacuri de acumulare, de la Portile de Fier I si Portile de Fier II. Navigatia pe Dunare, in sectorul mehedintean, se desfasoara in conditii optime, ecluzele asigurind traficul normal, in aval si in amonte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS