20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAer conditionat pentru oltenii fierbinti din Afganistan

Aer conditionat pentru oltenii fierbinti din Afganistan

O delegatie formata din reprezentanti ai conducerii MApN si parlamentari romani va vizita batalionul romanesc aflat la Kandahar (Afganistan), in perioada 28-30 august, avind drept scop pregatirea militarilor inainte de participarea la misiuni de lupta, a anuntat ieri secretarul de stat in MApN, George Maior.

Delegatia va fi condusa de Maior si va fi formata din directorul Directiei de Planificare a Apararii, Serban Lungu, seful Directiei de informatii si Reprezentare Militara, general de brigada Sergiu Medar, generalul maior Sorin Ioan, seful Directiei Operatii, presedintii celor doua comisii de aparare ale parlamentului, Razvan Ionescu si Sergiu Nicolaescu, deputatul Sorin Frunzaverde si senatorul Szabo Karoly, precum si o echipa de specialisti de la Uzina Automecanica din Moreni.

Tehnicienii vor testa in Afganistan posibilitatea de a fi montate instalatii de aer conditionat pe 12 din cele 24 de TAB-uri aflate la Kandahar, avind in vedere ca in interiorul TAB-urilor temperatura poate ajunge in miezul zilei pina la 85 de grade Celsius, dupa cum a declarat general-maior Sorin Ioan.

Vizita oficialilor in teatrul de operatiuni din Afganistan urmareste informarea la fata locului despre situatia actuala, misiunile indeplinite si viitoare ale militarilor romani, precum si sustinerea morala a soldatilor care vor incepe, din septembrie, sa participe la misiuni de lupta cu un grad ridicat de risc, a precizat Maior. El a mai spus ca vor fi transportate cu aceasta ocazie noile uniforme si bocanci, precum si piese de schimb pentru tehnica de lupta.

Delegatia va sta de vorba cu ofiterii si subofiterii romani, cu comandantii americani din tabara de la Kandahar si va organiza o masa traditionala romaneasca pentru militarii Batalionului 26 Infanterie de la Craiova, inaintea unei perioade dificile care va incepe pentru ei in septembrie, prin participarea la misiuni mai complexe, inclusiv de distrugere a retelelor teroriste talibane, a afirmat secretarul de stat in MApN. El a precizat ca militarii sint pregatiti pentru acest gen de misiuni si au capacitatea de a le indeplini cu succes. Astfel de evenimente „sociale“, de genul meselor traditionale, se organizeaza in mod curent in alte armate din Afganistan, de exemplu in rindul canadienilor si americanilor, a aratat Maior.

El a amintit si faptul ca la nivelul conducerii MApN se studiaza posibilitatea derularii unui program social la finalul misiunii din Afganistan, care sa cuprinda concedii la munte si la mare pentru militari si familiile lor, dar si reintegrarea in societate si recuperarea lor fizica, psihica si morala, dupa modelul armatei canadiene. Batalionul romanesc a participat deja la o misiune asemanatoare celor de lupta, de cercetare si verificare, care a durat 36 de ore.

Militarii romani vor colabora cu cei americani in astfel de misiuni. Planificarea pentru o astfel de misiune dureaza destul de mult timp si misiunea in sine se desfasoara pe mai multe zile, urmarindu-se blocarea cailor de comunicatii si a libertatii de miscare a talibanilor in zona, a declarat generalul Ioan. El a adaugat ca exista posibilitatea ca un specialist in elicoptere din cadrul fortelor aeriene ale coalitiei antiteroriste sa faca parte din batalionul romanesc, pentru a usura o posibila interventie de evacuare, in cazuri de urgenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS