23.3 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025

Stiri diverse

Ochiul artificial, gata sa fie testat pe oameni

Inventatorii australieni sint in cautarea unui mic grup de voluntari pentru a incepe testele pe oameni pentru un ochi artificial. Aparatul consta intr-un cip de silicon inserat in globul ocular si o pereche de ochelari-camera video purtati de utilizator. Imaginile luate de ochelari sint descompuse in pixeli si transmise cipului, care se comporta ca o retina. Acesta simuleaza imaginea si transmite mesajul la celulele din retina, prin niste fire minuscule. ABC relateaza ca testele pe animale au avut succes si ca inventatorul Gregg Suaning intentioneaza sa testeze ochiul pe un grup de cinci voluntari, care trebuie sa fie complet orbi. Cei cu vedere partiala nu vor fi acceptati, din cauza riscului potential de orbire. Suaning, de la Universitatea Newcastle din Auatralia, lucreaza la acest proiect de cinci ani. El spune ca principiul ochiului artificial este similar cu cel al urechii artificiale: un cip de silicon care decodeaza semnale radio si furnizeaza simulari. „E ca si cum ai avea o transmisie in interiorul unui corp. O statie radio in miniatura“. O unitate de procesare separata „intelege“ imaginile luate cu camera. Pentru moment nu pot fi transmise decit imagini de 10×10 pixeli, dar Suaning spera ca, in timp, performanta se va imbunatati.

Lui Hugh Grant ii plac femeile superficiale

Hugh Grant a afirmat ca ii place celebritatea pentru ca ii da posibilitatea de a intra in contact cu femei superficiale. Starul din „About A Boy“ a spus intr-un interviu acordat revistei germane Instyle: „Starurile atrag un anumit fel de femei superficiale. Iar mie imi plac femeile superficiale“. El mai spune ca atunci cind e vorba sa impresioneze o femeie, nu se da inapoi de la nimic. „Am incercat deja cele mai josnice trucuri”. In liceu, marturiseste starul, fetele il considerau putin cam neexperimentat si imatur, pina cind a capatat o taietura pe fata in timpul unui meci de rugby. „Fetele ma placeau mai mult cu taietura pe fata, dar curind a inceput sa se vindece. Asa ca m-am taiat din nou, cu o lama de-a mamei. A fost patetic“. Grant a mai spus ca nu-i plac femeile care poarta sal, dar ca le adora pe cele care poarta lenjerie de culoarea pielii.

Guvernul britanic vrea sa interzica telefoanele mobile la volan

Ministrul britanic al transporturilor a propus ieri interzicerea utilizarii telefoanelor mobile la volan, chiar daca masina este stationata, la semafor sau prinsa intr-un ambuteiaj. In prezent, soferii care vorbesc la telefon pot fi urmariti, in cazuri speciale, pentru imprudenta. Dar propunerea ministrului transporturilor, editata intr-o brosura difuzata ieri, prevede ca soferii care vorbesc la telefon in masina sa fie sanctionati, indiferent de circumstante. Nici utilizarea unui „hands free“, care permite comunicarea fara sa ocupe miinile, nu va mai fi permisa daca aceasta propunere va fi adoptata. In plus, vor fi sanctionati si sefii care isi incurajeaza angajatii sa vorbeasca la telefon in masina. Categoriile afectate de aceasta lege au timp sa reactioneze la propunerea ministrului de transporturi pina la 25 noiembrie. Potrivit unui sondaj din luna februarie, in Marea Britanie, unde jumatate din populatie dispune de un telefon mobil, un conducator auto din trei foloseste dispozitivul „hands free“.

Progrese spre un vaccin impotriva HIV

Cercetatorii americani au anuntat intr-un articol din revista Proceedings of National Academy of Science ca fac progrese in perfectionarea unui vaccin impotriva HIV. Vaccinul, aflat inca in primele stadii de cercetare, pare capabil sa provoace producerea de anticorpi care sa impiedice infestarea cu o multitudine de variante ale HIV, arata cercetatorii de la Institute of Human Virology (IHV) si de la laboratoarele BioScience din Maryland (est). Una dintre dificultatile intimpinate in perfectionarea unui vaccin anti-SIDA eficient este varietatea de forme pe care le poate lua HIV, ca si virusul gripei. HIV este purtatorul unei proteine (gp120) cu caracteristici chimice variabile, care fac dificila fabricarea unui vaccin capabil sa genereze anticorpi care sa recunoasca numeroasele forme ale virusului. Cercetatorii au pornit de la constatarea ca toate formele proteinei gp120 poseda caracteristici comune, care le permit tuturor formelor de HIV sa se uneasca cu proteinele CD4 de la suprafata limfocitelor T4, apoi sa patrunda in interiorul acestora si sa le distruga. Apoi, oamenii de stiinta au produs combinatii artificiale de gp120 si CD4 tratate chimic pentru a forma un amalgam. Aceste combinatii au fost ulterior folosite pentru a induce producerea de anticorpi la animalele din laborator, printre care si maimute. „Combinatia gp120-CD4 a demonstrat ca poate sa genereze anticorpi care neutralizeaza o gama larga de varietati ale HIV“, a explicat dr. Anthony Devico, profesor la Universitatea Maryland.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS