Citeva sute de locuitori din orasul Lupeni au trait duminica noapte momente de cosmar. Acestia s-au trezit pe strazi, in gospodarii si chiar in case cu un mil care in unele locuri a atins inaltimea de un metru. 72 de gospodarii au fost distruse. Tot acest dezastru s-a produs din cauza societatii ALMACONSTRUCT Deva, care a primit fonduri PHARE pentru ecologizarea minelor. Oricind este posibil ca digurile sa cedeze si atunci intregul oras va fi scufundat intr-o mlastina.
Dezastrul de la Lupeni a inceput in urma unor lucrari pe care firma ALMACONSTRUCT Deva le efectua la lacul format in apropierea orasului, prin depozitarea de steril. Ecologizarea minelor, realizata printr-un program PHARE, cuprindea si golirea lacului. In timpul manevrelor efectuate, un excavator a lovit una din cele trei conducte ale lacului, care era infundata de mai multi ani. In citeva minute s-a format o adevarata fintina arteziana care a erodat malul haldei de steril. Valurile de apa amestecata cu steril au luat-o catre oras, inundind mai multe strazi. 72 de gospodarii au fost afectate. Gradinile au fost acoperite de un strat gros de mil.
„30 dintre case au fost afectate mai grav. In gradinile oamenilor stratul de mil a avut o inaltime de un metru. Au fost distruse culturile agricole ale locuitorilor pentru ca apa a antrenat pamint si pietre. In beciuri a patruns valul de apa cu steril, inundindu-le. Nu avem inca o situatie clara, dar probabil au fost omorite si animalele oamenilor. Una din masinile de pompieri care a venit sa scoata apa de pe strazi s-a impotmolit. A fost afectata o parte din Lupeni. Orasul este traversat de Jiu si au fost afectate strazile dintre Jiu si lac“, a spus Cornel Lungan, viceprimarul orasului Lupeni.
„Speram ca Dumnezeu sa tina cu noi si ploaia sa inceteze“
Singura vinovata de acest dezastru este societatea ALMACONSTRUCT Deva, care a produs spargerea conductei din neatentia angajatilor. Reprezentantii autoritatilor locale au precizat ca vor face o evaluare a pagubelor si vor cere despagubiri.
„Exista o comisie de evaluare care totalizeaza pagubele inregistrate. Vom cere conducerii firmei ALMACONSTRUCT sa-i despagubeasca pe oameni. Daca nu o va face, vom da firma in judecata“, a precizat primarul Cornel Razmerita.
Cea mai mare problema a oamenilor o reprezinta ploile care continua sa cada si care ar putea duce la ruperea digului. Atunci sterilul ar acoperi orasul Lupeni, transformindu-l intr-o mlastina. „Ploua foarte tare. Speram ca Dumnezeu sa tina cu noi si ploaia sa inceteze. Altfel, exista pericolul sa se mai produca o fisura“, a precizat primarul orasului Lupeni.
Reprezentantii administratiei locale au precizat ca au inceput deja lucrarile de remediere a sparturii ivite in dig. Reprezentantii Ministerului Industriei si Resurselor erau asteptati ieri pentru a se pune la punct o strategie de indreptare a situatiei. Apa amestecata cu steril de pe strazile orasului a fost deversata in Jiu. Reprezentantii Inspectoratului de Protectie a Mediului (IPM) Gorj spun ca, deocamdata, nu exista nici un pericol pentru flora si fauna riului Jiu. „Ar fi probleme daca s-ar rupe digurile si s-ar deversa in Jiu intreaga cantitate de steril. Marea problema este colmatarea lacurilor de acumulare, pentru ca suspensiile sint de zece ori mai mari decit normele admise. In loc de 60 de miligrame pe litru se inregistreaza in prezent 600 de miligrame“, a spus Nicolae Giorgi, inspector-sef adjunct in cadrul IPM Gorj.