24 C
Craiova
miercuri, 9 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalCinci judete afectate de noul val de inundatii

Cinci judete afectate de noul val de inundatii

In aproape 30 de localitati din cinci judete ale tarii au fost inregistrate din nou, simbata, pagube insemnate din cauza furtunilor, grindinii si a viiturilor, informeaza Ministerul de Interne (MI).

Portrivit unui bilant provizoriu al MI, cel mai afectat judet este Suceava, unde grindina si viiturile au distrus bunuri in 21 de localitati. Peste trei sute de case si 523 de hectare de teren agricol au fost inundate, opt poduri au fost distruse, alte 15 avariate, in timp ce apa a erodat malurile pe o distanta de peste zece kilometri. Tot in Suceava au fost distruse partial peste 30 de kilometri de drumuri judetene si comunale, zece podete, in timp ce mai multe obiective sociale si economice au fost avariate.

Furtunile si inundatiile au mai provocat pagube in judetele Alba, Botosani, Iasi si Neamt. Intemperiile produse de la inceputul lunii august s-au soldat cu opt moti si cu importante pagube materiale in peste jumatate din judetele tarii, estimate de autoritati la aproximativ 2.000 de miliarde de lei, potrivit bilantului Comisiei Nationale de Aparare Impotriva Dezastrelor. De la inceputul lunii august, ploile, furtunile si grindina au avariat 980 de locuinte si 2.880 anexe gospodaresti, aproape cinci sute de persoane fiind evacuate temporar.

Sute de animale au murit, peste cinci sute de fintini si 18 sedii ale unor institutii au fost inundate, 24 de kilometri de drumuri nationale, 32 kilometri de drumuri judetene, 183 kilometri drumuri nationale si 29 de kilometri de strazi fiind serios deteriorate.

De asemenea, aproape o suta de poduri si 115 podete au fost avariate, iar reteaua electrica a fost intrerupta intre doua si 12 ore sau chiar mai mult, 1.350 de grupuri de transformatoare fiind avariate. Comisia impotriva dezastrelor anunta recent ca pericolul inundatiilor din cauza viiturilor a fost redus in majoritatea localitatilor, deoarece lacurile de acumulare au preluat undele de viitura, pe cursurile de ape nefiind depasite cotele de inundatie.

Efectele inundatiilor, dar si pericolul producerii altor asemenea fenomene nu a fost eliminat, motiv pentru care comisiile judetene impotriva dezastrelor sint in stare de alarma.

„Nu putem preveni insa torentii de pe dealuri. Aceste fenomene au loc cu o frecventa foarte mare si se vor mai intimpla si pe viitor, cauza principala a acestui fenomen fiind defrisarile necontrolate“, preciza ministrul mediului, Petre Lificiu, in sedinta operativa impotriva dezastrelor.

Meteorologii au avertizat producerea unor fenomene favorabile producerii inundatiilor inca de la inceputul acestei saptamini. Ei prognozau pentru perioada 15 – 17 august ca instabilitatea atmosferica va fi mai pronuntata in centrul si estul tarii, precum si in zona de munte, unde temporar vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice, intensificari de vint si caderi de grindina. Cantitati de apa vor putea depasi, pe alocuri, 30-40 de litri pe matrul patrat, ceea ce poate conduce la cresteri importante ale debitelor riurilor, cu depasiri ale cotelor de aparare pe unele cursuri de apa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS