17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSerbarile Zilei Marinei au fost patronate de zeul Neptun

Serbarile Zilei Marinei au fost patronate de zeul Neptun

Sute de doljeni au sarbatorit Ziua Marinei Romane, in Portul Bechet. Manifestarile prilejuite cu aceasta ocazie au fost deschise in jurul orei 9.00, cind, in fata sediului primariei din localitate, s-a desfasurat Festivalul International de Folclor „Dunarind cu Dunarea“, la care au participat ansambluri folclorice din Romania si Bulgaria.

Dupa ce parada ansamblurilor folclorice s-a incheiat, localnicii si cei citiva turisti veniti la sarbatoare au plecat catre Vama Bechet pentru a-l intimpina pe zeul Neptun.

Patronul marilor, insotit de doua localnice frumoase foc, a sosit pe nava Spet II si a dat startul serbarilor marinaresti in care zeci de tineri si-au masurat fortele, dovedind ca pot oricind sa biruie capriciile marii. Concurentii s-au intrecut la trasul fringhiei, la proba de saritura in sac si la prinsul de rate. Cistigatorii au plecat acasa fie cu vreo inaripata, fie cu o sticla de tarie, ca sa mai prinda ceva puteri pina la festivalul anului viitor.

Pentru localnici, Sarbatorirea Zilei Marinei a devenit aproape o traditie, in cei opt ani de cind au invatat sa petreaca… marinareste. Imbracati in straie de sarbatoare, locuitorii din Bechet nu au vrut sa rateze cu nici un pret aceasta sarbatoare:

„Eu nu stau in Bechet. Parintii mei locuiesc aici. Insa, in fiecare an, de Sfinta Maria vin acasa la ai mei. Mai ales de cind se sarbatoreste atit de frumos, nu am pierdut nici o petrecere!“, a spus Marian Petre.

Zeul Neptun a avut parte de citeva peripetii pina sa ajunga pe nava, curentii de apa si valurile puternice fiind cit pe ce sa-l duca pe malul bulgaresc. Incurajarile venite din partea publicului, in special a celui de sex feminin, l-au atras insa pe Neptun pe vasul romanesc.

Cea mai spectaculoasa proba a concursului a fost prinsul ratelor, cind tinerii locuitori din Bechet, ignorind temperatura scazuta a apei, au sarit in Dunare sa prinda zburatoarele. Numai ca pasarile

s-au dovedit mai iuti de… lopatare si nu s-au dat prinse cu una, cu doua.

Si dupa concursuri, au urmat dansul, masa si discoteca, spre bucuria publicului tinar.

Autoritatile locale din Bechet spera ca sarbatorirea Zilei Marinei sa atraga, in timp, foarte multi turisti, atit romani, cit si straini.

Ziua Sfintei Marii, patroana Marinei Romane, a devenit sarbatoarea matelotilor in urma cu 100 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS