12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTabara de la Sacelu, motiv de scandal intre Directia de Sanatate Publica Gorj si Agentia Taberelor Scolare

Tabara de la Sacelu, motiv de scandal intre Directia de Sanatate Publica Gorj si Agentia Taberelor Scolare

• Propunerea de sistare a activitatii taberei, facuta de doi inspectori ai DSP, a declansat un adevarat scandal intre aceasta institutie, reprezentantii OJPC si cei ai Agentiei Teritoriale a Taberelor Scolare • Unul dintre inspectorii sanitari este acuzat ca a jignit elevii din tabara

Autoritatile gorjene cu atributii de control in taberele scolare au fost implicate intr-un adevarat scandal iscat ca urmare a unei inspectii a Directiei de Sanatate Publica (DSP) Gorj la Tabara Sacelu. In urma controlului efectuat, inspectorii DSP Gorj au propus sistarea activitatii taberei respective, incepind cu 14 august, ziua in care ar fi plecat ultimul grup de elevi aflati in vacanta. Decizia a iscat un scandal in care sint implicati pe de o parte reprezentantii DSP, iar pe de alta parte, conducerile Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) si Agentiei Teritoriale a Taberelor. Acestea din urma il acuza pe unul dintre inspectorii sanitari ca a jignit personalul taberei si elevii cazati acolo.

Toata povestea a inceput la sfirsitul saptaminii trecute, cind conducerea Directiei de Sanatate Publica a dispus un control la taberele din judet. Doi inspectori sanitari s-au deplasat la Sacelu pentru a verifica modul in care sint cazati copiii. Cei doi au specificat intr-un proces-verbal ca la grupul sanitar din incinta cantinei nu a fost facuta dezinsectia, iar acesta nici nu corespunde din punct de vedere al curateniei.

Despre grupul sanitar exterior inspectorii au precizat ca era impracticabil. Alte nereguli consemnate au vizat cabanutele in care erau cazati elevii, starea mobilierului si a lenjeriei, precum si faptul ca personalul de la bucatarie nu are calificarea necesara, iar in tabara nu exista spatiu de agrement, copiii neavind nici macar un televizor sau un aparat de radio. In urma acestor constatari, inspectorii au propus suspendarea activitatii taberei, dupa plecarea ultimului grup de elevi veniti din Dragasani.

„A fost un control planificat, in urma caruia s-a dispus amendarea personalului de la bucatarie. Administratorul nu a fost gasit si i s-a lasat instiintare sa se prezinte luni, 12 august, la DSP. Nu a binevoit sa vina sa stam de vorba, dar a contactat Agentia Teritoriala a Taberelor, care a luat legatura cu noi. Doamna directoare Elvira Sarapatin a negat cea mai mare parte a constatarilor facute de inspectorii nostri, dar a si recunoscut ca paturile in care dorm copiii sint cam darapanate. Cea mai mare problema a dumneaei era sa nu o amendam pe administratoare pentru ca este saraca. M-a deranjat atitudinea conducerii ATS. Oricum, am fost intelegatori pentru ca se amina cu citeva zile propunerea de suspendare ca sa plece si ultimul grup. Pina la sfirsitul verii nu mai soseste nici un elev. Nu inteleg de ce erau asa de suparati ca se inchide. Cred ca este o problema de imagine. Voi merge la Sacelu si apoi voi decide daca se suspenda activitatea. Este foarte posibil ca atunci cind ma voi duce eu sa gasesc lux“, a spus medicul Doina Alaman, inspector-sef in cadrul DSP Gorj.

„I-a facut tarani pe elevii din tabara“

Conducerea ATS Gorj spune insa ca inspectorii care au fost in control nu aveau ordin de serviciu si nici nu au ca domeniu de activitate igiena scolara. Directoarea Elvira Sarapatin spune ca amenzile aplicate sint nefondate: „A fost un control tendentios. Inspectorul Constantin Marcu s-a purtat urit atit cu personalul taberei, cit si cu elevii cazati acolo. I-a facut tarani pe elevii din tabara pentru ca accepta conditiile de la Sacelu. Nu a gasit mizerie, iar in ceea ce priveste faptul ca elevii stau in cabanute pot sa va spun ca a fost dorinta lor. Tabara a primit avizul sanitar si pe cel de la OJPC cind s-a deschis. Nu se va inchide“. Scandalul a implicat si conducerea OJPC, care a reactionat dupa ce a auzit de inspectia sanitara facuta la Sacelu.

„Domnul inspector Marcu vrea sa para interesant. Ne-a facut incompetenti. Tabara a fost verificata de OJPC si Directia Sanitar Veterinara la deschidere si nu are nici un fel de problema. Are si aviz sanitar. Inspectorul respectiv vrea sa para mai destept decit toate autoritatile in domeniu“, a spus Ion Tudor, seful OJPC Gorj.

Conducerea DSP admite ca tabara a primit autorizatie sanitara la deschidere, dar specifica faptul ca aceasta poate fi inchisa oricind pentru nereguli.

„Daca a primit aviz nu inseamna ca nu mai poate fi inchisa. Se fac controale periodice si se pot constata nereguli. Despre atitudinea inspectorului nostru nu pot sa spun inca nimic. Am cerut celor care s-au considerat jigniti sa depuna o sesizare. Daca se va demonstra ca reclamatiile sint fondate, se va lua o masura in cadrul consiliului de administratie“, a precizat inspectorul Doina Alaman. Reprezentantii DSP si ATS vor face un alt control la tabara de la Sacelu, in urma caruia se vor stabili masurile ce vor fi luate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS