15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrefectul judetului Olt vrea... sa curga „singe“

Prefectul judetului Olt vrea… sa curga „singe“

• Membrii Comisiei de evaluare a inundatiilor de la Draganesti-Olt vor fi sanctionati • Cifrele adevarate ale pierderilor sint mult mai mici decit cele raportate initial • Proprietarii caselor distruse complet de potop vor primi jumatate din cit se asteptau, adica 100 de milioane de lei

Prefectul judetului Olt, Marin Diaconescu, a tinut, la inceputul acestei saptamini, sa verifice personal in ce mod sint sau nu adevarate primele evaluari ale inundatiilor de la Draganesti-Olt. Drept urmare, acesta s-a deplasat la fata locului si, impreuna cu secretarul primariei, au batut din poarta in poarta si au chestionat direct persoanele care raportasera ca au avut pagube in urma inundatiilor.

Mare a fost insa surpriza reprezentantului guvernului in teritoriu cind a constatat ca cifrele din raportul pe care il primise la sfirsitul saptaminii trecute de la oameni pe care ii considera de in-credere erau in mare parte eronate. Astfel, cele 122 de case ce figurau inainte ca fiind „afectate de inundatii“ s-au transformat in citeva ore in… 25 (din care cinci-sa-se erau confectionate din chirpi-ci), cele citeva sute de anexe gospodaresti ce aveau initial acelasi „atribut“ erau, de fapt, cel mult cinci, cele 950 de pasari inecate reprezentau, de fapt, maximum o suta s.a.m.d. In acest mod au cazut, rind pe rind, aproape toate ci-frele oficiale ce fusesera initial co-municate autoritatilor judetului(si, de aici, la guvern!) ca fiind pri-mele evaluari ale dezastrului de la Draganesti-Olt.

„Nu se poate asa ceva!…“

Vizibil iritat de munca dupa ureche a propriilor oameni, prefectul de Olt, Marin Diaconescu, a promis ca va lua masuri aspre impotriva tuturor membrilor Comi-siei de evaluare a inundatiilor de la Draganesti-Olt.

„Nu se poate asa ceva!… Ceea ce am observat la fata locului in aceste zile m-a determinat inca o data sa nu mai am incredere prea mare nici chiar in oamenii mei. Acum este clar ca evaluarea s-a facut din birou, de la primarie sau din oricare alt loc, numai de pe teren nu!“, a spus Marin Diaconescu. Controlul facut pe teren a dezvaluit la final ca valoarea totala a pagubelor pro-vocate de inundatiile de la Draganesti se situeaza cu mult sub 12 miliarde de lei.

Din aceasta cauza, prefectul Diaconescu a promis ca se va ocupa ca toate cele noua persoane care au facut parte din Comisia de evaluare a pagubelor de la Draganesti si care au lucrat atit de ne-glijent sa fie serios sanctionate. „Le voi propune sefilor de institutii carora membrii comisiei le sint subordonati sa fie trasi la raspundere si pedepsiti pentru neglijenta in serviciu“, a declarat acesta. Precizam ca printre membrii comisiei in cauza se numara persoane cu greutate in judet, intre acestia fiind si Mihai Albota, directorul Inspectiei in Constructii Olt, si Florea Gornoava, angajat al prefecturii.

Maximum 100 de milioane de lei pentru o casa distrusa

Pentru ca oamenii din zona afectata de inundatii au inceput sa dea semne de nerabdare, in zilele urmatoare vor demara la Draganesti-Olt adevaratele actiuni de sprijinire a acestora. Cei care au ramas fara un acoperis deasupra capului si cei care au casele afectate serios vor primi cam 100 de milioane de lei (in aceasta situatie aflindu-se circa 20 de familii). De asemenea, proprietarii locuintelor distruse complet vor primi materiale de constructie – BCA, ciment, otel, beton si var -, totul trebuind sa se incadreze in suma de 100 de milioane de lei de proprietar. In plus, oamenii vor primi si bani, atit cit sa le ajunga sa supravietuiasca pina la terminarea constructiilor. Nu in ultimul rind, printr-o adresa catre executiv, prefectul de Olt va solicita acordarea din rezervele statului a 5.000 de kilograme de cereale – griu si porumb. Cerealele vor fi impartite astfel incit fiecare persoana care a inregistrat pierderi in acest sens sa primeasca aproxi-mativ 250 de kilograme. Deo-camdata, oamenii au primit ajutoarele de prima necesitate – apa, mincare si haine. Pina miine, circa 400 de persoane din Draganesti-Olt si 200 din satul Chilii, comuna Dobrun (si ea afectata de inundatii), vor fi vaccinate antitetanos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS