14 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMinisterul Muncii anunta o noua etapa a cresterii pensiilor

Ministerul Muncii anunta o noua etapa a cresterii pensiilor

Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale anunta o crestere a pensiilor, incepind din luna septembrie, data la care va avea loc a treia etapa de recolerare si indexare a pensiilor. Petru Ciotlos, presedintele Casei Nationale de Pensii, a declarat ieri ca de aceasta crestere a pensiilor vor beneficia aproximativ 2,6 milioane persoane, din care 2,2 milioane de pensionari provenind din sistemul de stat si circa 400.000 de fosti agricultori.

„Nu putem sa anuntam exact cifrele deoarece sint inca in calcul. Ce pot sa spun este ca veniturile pensionarilor vor creste cu 2,5-3,5 la suta, in functie de rata reala a inflatiei. Pina la urma, tinta noastra este sa asiguram venituri cu putere de cumparare pentru pensionari si sa le alungam ingrijorarea legata de cresterea preturilor pentru aceasta iarna“, a precizat Ciotlos.

Veniturile pensionarilor vor creste cu citeva zeci de mii de lei, la aplicarea celei de-a treia etape de recorelare a pensiilor din sistemul public. Reprezentantii Casei au subliniat insa ca pensionarii cu venituri mici vor primi mai multi bani decit cei cu venituri mai mari.

„In cazul pensiilor mici, se acorda o indexare care sa acopere integral rata inflatiei. Incercam sa acordam o indexare cit mai aproape de rata inflatiei si in cazul celorlalte pensii“, a mai spus Ciotlos. Ultima etapa a recorelarii va avea loc in decembrie, cind pensionarii vor primi pensii marite in functie de evolutia ratei inflatiei. Inflatia de anul acesta a fost estimata la 22 la suta, pensionarii beneficiind, pina in prezent, de majorari de peste zece procente.

La ultima indexare (din luna iulie), pensionarii cu venituri sub 1,3 milioane de lei au primit sume suplimentare cuprinse intre 120.428 lei si 160.528 lei, in functie de anul iesirii la pensie. Persoanele cu pensii cuprinse intre 1.784.116 lei si 2.098.959 lei au beneficiat de o crestere cu sume cuprinse intre 52.988 lei si 70.630 lei, iar cei avind o pensie neta mai mare de 2.098.959 lei si mai mica de 4.197.918 lei au primit intre 43.354 lei si 57.795 lei. Recorelarea se aplica numai persoanelor care, la 1 septembrie 2002, au pensii mai mici de 6.296.877 lei. Procesul va dura trei ani si are ca scop reechilibrarea sistemului de pensii. Pe linga recorelare, pensionarii beneficiaza – potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii – de indexari trimestriale acordate diferentiat, in functie de valoarea pensiei. Costurile pentru recorelare in 2002 sint estimate la 2.550 de miliarde de lei si reprezinta 17 la suta din costul total al recorelarii. Procedura propusa acorda prioritate pensionarilor cu venituri mici, care vor primi, in 2002, un procent de recorelare mai mare comparativ cu cel acordat pensionarilor cu venituri mai mari, urmind ca proportia sa se modifice in anii urmatori, astfel incit, pina in 2004, toti pensionarii care trebuie sa beneficieze de recorelare sa primeasca integral sumele la care au dreptul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS