16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj11 gorjeni intoxicati cu ciuperci au ajuns intr-o singura noapte la spital

11 gorjeni intoxicati cu ciuperci au ajuns intr-o singura noapte la spital

• Majoritatea au avut halucinatii, iar una dintre paciente a stat citeva ore in coma • „Am vazut-o pe mama, care e moarta de citiva ani“, a spus femeia

Numarul gorjenilor intoxicati cu ciuperci continua sa creasca, in ciuda avertismentelor date de catre medici. 40 de adulti si 15 copii au ajuns in ultimele trei saptamini la Spitalul din Tirgu Jiu. Cea mai mare afluenta de astfel de cazuri s-a inregistrat luni seara, cind in citeva ore au fost internati 11 pacienti, dintre care trei copii.

In citeva dintre cazuri, bolnavii au stat in coma mai multe ore. Cei mai multi dintre ei au spus ca au halucinatii.

„Am mincat ciuperci si a inceput sa-mi fie rau. Am vazut-o pe mama care e moarta de citiva ani. Nu stiam ce se intimpla cu mine , de ajunsesem sa vad lucruri care stiam ca nu sint reale. Am mincat ciuperci culese de sotul meu din padure pentru ca tineam post. A inceput sa ma doara capul, sa am ameteli. Mai mincasem si pina atunci, dar nu mi-a fost niciodata rau. Am stat in coma citeva ore. Nu mai bag ciuperci in gura in viata mea“, a spus Ioana Folcut, de 51 de ani, din Balanesti.

„Am internat si un sugar intoxicat cu ciuperci“

Medicii spun ca pacientii care se prezinta la spital au manifestari diferite, in functie de toxicitatea ciupercilor consumate.

„Exista mai multe tipuri de simptome. La unii se manifesta prin greturi si varsaturi, iar la altii intoxicatia are forme de manifestare nervoasa. Pacientii prezinta fenomene halucinogene, au senzatia ca plutesc“, a precizat medicul Ion Gheorghitoiu.

Intoxicatiile cu ciuperci nu i-au ocolit nici pe copii. Acestia au mincat ce le-au dat parintii, iar apoi au ajuns la spital.

La Sectia de pediatrie a Spitalului din Tirgu Jiu au ajuns in ultimele trei saptamini 15 copii, opt dintre acestia fiind internati in ultima saptamina.

„Am avut inclusiv un caz de sugar intoxicat cu ciuperci, un copil de noua luni caruia parintii i-au dat piine inmuiata in mincarea de ciuperci. Unii maninca de foame, iar altii, din inconstienta. Mai grav este ca le dau si copiilor. O intoxicatie de acest gen poate afecta dezvoltarea si sanatatea unui copil. Au fost si cazuri de copii care au stat citeva ore in coma. Cei care au venit noaptea trecuta nu au fost intr-o stare foarte grava. I-am externat dupa citeva ore“, a spus medicul Dumitru Butulescu.

Pe linga suferinta pacientilor, la care se adauga pericolul de a-si pierde viata, inconstienta celor care consuma ciuperci afecteaza si bugetul spitalului. 90% dintre cei intoxicati trec prin Sectia ATI, unde o zi de spitalizare costa 1,5 milioane de lei.

„Daca socotim spitalizarea, munca personalului medical, masa si medicamentele, nu gresim daca spunem ca o intoxicatie relativ usoara costa spitalul cinci milioane de lei“, a precizat medicul Ion Gheorghitoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS