19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAutoritatile ii sfatuiesc pe gorjeni sa fuga din calea viiturii

Autoritatile ii sfatuiesc pe gorjeni sa fuga din calea viiturii

• 50 de gospodarii din judet au fost inundate • In localitatea Berlesti, cinci hectare de culturi agricole sint compromise • Maria Dumitrascu, primarita din Berlesti, a pus pe jar un judet intreg, declarind ca viitura a atins zece metri • Satul Lihulesti a ramas 24 de ore izolat de restul comunei • Desi oamenii credeau ca l-a luat apa, podul care facea legatura intre sat si comuna a ramas pe pozitii

Viiturile care au afectat mai multe regiuni din Gorj si au facut miercuri doua victime i-au pus in alerta pe sefii judetului. Furia apelor a afectat 50 de gospodarii, 30 in localitatea Plopsoru, restul fiind la Cilnic.Comisia judeteana de lupta impotriva dezastrelor, condusa de subprefectul Eugen Vilceanu, s-a intrunit in regim de urgenta la Prefectura Gorj. Sefii judetului au luat mai multe masuri prin care sa limiteze actiunea nefasta a unor noi viituri. Astfel, orice informatie care poate duce la prevenirea populatiei in caz de inundatii trebuie sa fie trimisa la Secretariatul tehnic permanent al comisiei, sunind la telefonul 982. Populatia trebuie sa evite deplasarile pe DN 66 ruta Petrosani – Craiova, intre kilometri 26 si 31, precum si pe DN 67 pe ruta Tirgu Jiu – Tirgu-Carbunesti – Tintareni, intre kilometri 6 si 45. Satenii vor anunta de urgenta primariile de inundatiile care ar putea pune in pericol vietile oamenilor sau ar putea produce pagube importante. De asemenea, gorjenii nu trebuie sa intre in panica, trebuie sa se adaposteasca din calea viiturii si sa nu mai actioneze decit dupa ce inundatiile au trecut.

Din cauza apelor, 50 de mineri nu au mai putut sa intre in sut

Protectia Civila s-a reunit ieri intr-o sedinta extraordinara, pentru a analiza situatia creata de viitura in comuna Berlesti. Primarita Maria Dumitrascu a solicitat sprijin autoritatilor si mai multor echipaje de jandarmi, pentru a face fata viiturii. Timp de citeva zeci de ore, satele Lihulesti si Paschii, totalizind aproximativ 120 de familii, au ramas izolate. Pentru ca podul care facea legatura dintre Lihulesti si restul comunei a fost acoperit de ape, 50 de mineri nu au mai putut ajunge la lucru.

Primarita a declarat ca viitura a atins citiva metri inaltime si ca podul respectiv a fost rupt, sute de sateni fiind prin urmare izolati de restul comunei. La Berlesti au sosit reprezentanti de la Sistemul de Gospodarire a Apelor, Protectia Civila, dar si de la Inspectia in Constructii Gorj. Doina Isar, inspectoare in cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor Gorj, a spus:

„Au fost afectate 2,5 hectare de porumb si 2,5 hectare de zarvaturi, citeva pasari fiind luate de ape. Au fost pusi pe drumuri atitia oameni si cred ca a fost informat si prefectul de ceea ce s-a intimplat. Podul exista, iar totul s-a intimplat din cauza unui pod vechi ramas nedezafectat, in spatele caruia s-au strins resturi. Podul cel nou, aflat linga cel vechi, nu are autorizatie de la noi. Daca nu se va face ceva, la o noua viitura, situatia s-ar putea repeta, iar oamenii vor ramine din nou izolati. Ne vom intilni cu cei de la Inspectia in Constructii, pentru a discuta amendarea primaritei.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS