18.7 C
Craiova
duminică, 26 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMars si miting de protest al salariatilor doljeni din industria de aparare

Mars si miting de protest al salariatilor doljeni din industria de aparare

Salariatii de la SC AVIOANE SA Craiova si cei de la Uzina Mecanica Filiasi au protestat ieri pentru a atrage atentia executivului asupra falimentarii industriei de armament

Peste 1.000 de salariati ai industriei de aparare din judetul Dolj – majoritatea angajati ai SC AVIOANE SA Craiova, carora li s-au adaugat si muncitori de la Uzina Mecanica Filiasi – au luat parte ieri la un mars de protest, pentru a-si arata dezacordul fata de noul act normativ care le confera statutul de bugetari – OUG nr.95/2002 – si fata de lipsa de comenzi pentru fabricile de armament.

In jurul orei 12.00 au pornit din fata singurei fabrici de avioane militare romanesti catre centrul municipiului, escortati de jandarmi si politisti, cu doua ambulante oricind gata sa acorde asistenta medicala. Coloana manifestantilor a ajuns la ora 14.00 in fata sediului Prefecturii Dolj, unde a avut loc un miting ad-hoc. In fata protestatarilor, Victor Peta, presedintele BNS Dolj si al Sindicatului Liber „Avioane“ Craiova, a spus:

„Guvernul trebuie sa treaca urgent la masa negocierilor cu reprezentantii sindicatelor din industria de aparare. Nu sintem dispusi sa acceptam distrugerea unei industrii pe baza unor ordine din afara. Avem produse competitive, putem sa facem avioane si de aceea ne vom apara fabricile, locurile de munca“. „In 1990, industria romaneasca era pe locul cinci in lume ca export de armament, iar acum este in prag de faliment. Este inacceptabil ca specialistii din acest domeniu sa fie in pericol de a ramine pe drumuri“, a mentionat Ilie Preda, vicelider al Sindicatului Liber din cadrul Uzinei Mecanice Filiasi.

Prefectul Cornel Mondea – o aparitie intirziata

In timpul mitingului, cit timp executivul a fost „blagoslovit“ cu urari care mai de care mai „calduroase“ – „Pe ei, pe mama lor!“, „Uuuuu…Eeee“, „Jos guvernul!“ – nici un reprezentant al Prefecturii Dolj nu si-a facut aparitia in fata manifestantilor. Abia dupa incheierea mitingului, prefectul Cornel Mondea a venit sa discute cu ultimii manifestanti. Nu singur, ci insotit de nelipsitul sau aghiotant si consilier Eugen Georgescu. Reprezentantul guvernului in teritoriu a promis ca va transmite la Bucuresti doleantele manifestantilor, neuitind sa le aminteasca de sprijinul pe care AVIOANE SA Craiova l-a avut din partea actualei puteri: „Nu eu v-am facut rost de comanda pentru singurele patru avioane fabricate in ultimii 12 ani?“

Dupa miting, Victor Peta s-a retras la o terasa impreuna cu citiva sindicalisti de frunte pentru a pune la cale un alt miting, ce se va desfasura astazi, in fata SC AVIOANE SA: „Angajatii au hotarit sa nu mai intre la lucru pentru ca nu si-au primit salariile“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS