8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAfacere de miliarde cu alcool vindut pe post de... cereale

Afacere de miliarde cu alcool vindut pe post de… cereale

Parchetul Curtii de Apel Craiova a trimis in judecata patru persoane, acuzate ca au pus pe picioare o afacere din care bugetul statului a iesit in pierdere cu „doar“ vreo sase miliarde de lei. Concret, o fabrica de alcool etilic vindea productia catre un procesator, care o transforma in votca, rachiu si rom. Toate bune si frumoase, doar ca tranzactiile se faceau pe cai ocolite, alcoolul fiind trecut in facturi drept… cereale sau alt produs, pentru a fi evitata achitarea taxelor si impozitelor aferente.

Cu ocazia unui control efectuat la sfirsitul lunii ianuarie a acestui an de politie si Garda Financiara Dolj la SC GIM PRESS SRL Scornicesti, oamenii legii au dat nas in nas – chiar in curtea firmei – cu o cisterna incarcata cu 8.185 de litri de alcool etilic. Cisterna, care apartinea firmei SC TRANS PLOP SRL Constanta, al carei patron era Virgil Potlog, efectuase transportul de alcool de la SC CARIOPROD SRL Fetesti catre SC GIM PRESS SRL Scornicesti. In documentele de insotire a marfii se mentiona insa ca este vorba de transport de… acetat de metil. Cam asa a picat in plasa o afacere deosebit de profitabila, dar si ilegala.

Cu grija, sa nu afle fiscul

Dupa cum rezulta din rechizitoriul Parchetului Curtii de Apel Craiova, intreaga afacere a fost pusa pe picioare in toamna anului 2000. Atunci, reprezentantii firmelor SC GIM PRESS SRL Scornicesti si SC CARIOPROD SRL Fetesti au batut palma pentru o tranzactie de alcool care nu trebuia sa ajunga la urechile fiscului. Alcoolul etilic produs la Fetesti urma sa fie vindut firmei din Scornicesti. Nu oricum, ci pe cai ocolite, pentru a fi evitata plata accizelor, a TVA si a impozitului aferent pe profit.

Transportul alcoolului era efectuat cu o cisterna a SC TRANS PLOP SRL Constanta, firma administrata de Virgil Potlog, si el partas la intreaga „potlogarie“. Caci pe documentele de insotire a marfii aparea ba „acid acetic“, ba „acetat de metil“, numai „alcool etilic“ nu.

Pe factura – cereale, dar in cisterna – alcool

Filiera era destul de complicata, doar un gram de noroc ajutindu-i pe oamenii legii sa o depisteze. Astfel, boss-ul de la CARIOPROD, Constantin Pismis, intocmea facturi fictive de livrare „cereale“, in locul celor de „alcool“ catre GIM PRESS, calculate insa la valoarea alcoolului. Dar nu la valoarea oficiala, de 39.000 lei/litru, ci doar la 26.000 lei/litru.

La rindu-i, GIM PRESS, prin administratorii sai, Costel Tanase si Georgica Stanciu, intocmeau facturi fictive de vinzare a cerealelor catre SC DANY DRINKS SRL, SC SAN STEFANI SRL si SC MARICOR SRL, toate din comuna Pantelimon – judetul Ilfov. Aceste firme livrau scriptic prin compensare catre GIM PRESS rachiu din cereale, intocmindu-se in acest sens facturi fictive cu regim special, cumparate ilicit de pe piata neagra. Achizitionarea fictiva de rachiu din fructe de catre GIM PRESS dadea posibilitatea firmei sa procure legal timbrele necesare aplicarii pe sticlele de bauturi in vederea comercializarii.

Evaziune fiscala de peste sase miliarde

Organele de politie si Parchetul considera ca probele impotriva celor patru protagonisti ai afacerii – Constantin Pismis, Costel Tanase, Georgica Stanciu si Virgil Potlog – sint mai mult decit concludente. Astfel, cele 72 de facturi fiscale si avize de expeditie de la CARIOPROD catre GIM PRESS au fost intocmite si semnate de Pismis in persoana. Pe de alta parte, facturile fictive de vinzare a cerealelor de la GIM PRESS catre firmele din Pantelimon au fost intocmite la solicitarea expresa a celor doi administratori ai firmei din Scornicesti – Tanase si Stanciu, ba chiar si a lui Virgil Potlog, patronul de la TRANS PLOP.

Daca mai punem la socoteala si faptul ca toate operatiunile financiare fictive au fost inregistrate in contabilitatea firmelor, faptele sint clare. Iar prejudiciul cauzat bugetului de stat prin aceasta inginerie financiara cu alcool in loc de cereale este „o nimica toata“: vreo 6,124 miliarde de lei.

Sinceritate temporara

Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova a dispus trimiterea in judecata a celor patru acuzati, invinuiti de evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata si efectuarea cu buna-stiinta a inregistrarilor inexacte in contabilitate. Aflati in arestul Politiei din Slatina, Constantin Pismis, Costel Tanase, Georgica Stanciu si Virgil Potlog risca sa stea dupa gratii macar un deceniu.

In timpul desfasurarii urmaririi penale, Georgica Stanciu si Virgil Potlog au recunoscut la inceput ca sint partasi la afacerea ilegala, dar apoi au dat-o la intors. Cit despre Constantin Pismis si Costel Tanase, acestia au afirmat ca tranzactiile au vizat doar comercializarea de cereale, in nici un caz de alcool etilic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS