21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Tabara – pirat

• Zeci de elevi bucuresteni au fost mintiti ca vor fi dusi la Tabara Scolara Tismana, fiind de fapt cazati la 50 de metri distanta, intr-un motel insalubru • In timp ce copiii locuiesc in camere cu sobolani si sopirle, tabara propriu-zisa sta goala, in ciuda conditiilor de lux pe care le ofera

O afacere care a bagat zeci de milioane de lei in buzunarele celor implicati a fost descoperita simbata de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC), de conducerea Agentiei Teritoriale a Taberelor Scolare (ATTS) Gorj si de politisti. Sefii unor agentii de turism din Bucuresti, in colaborare cu unele cadre didactice, au folosit numele taberei de la Tismana, apartinind ATTS, pentru a atrage grupuri de elevi din scolile bucurestene, carora le-au promis o vacanta de vis contra unor sume cuprinse intre 1.800.000 si 2.200.000 de lei. Dorian Coman, profesor la Scoala 307 din Bucuresti, si-a adus elevii in tabara prin propria agentie de turism, spunindu-le ca le va oferi conditii de cazare excelente. Citiva parinti care au venit sa-si ia copiii acasa au ramas ingroziti cind au vazut unde si-au petrecut acestia vacanta. Afacerea dureaza de patru ani, aducind astfel prejudicii adevaratei tabere de la Tismana.

Camere cu sopirle, sobolani si paianjeni

Aproximativ 100 de elevi se aflau simbata in hotelul Tismana, unde petrecusera o saptamina de vacanta. 30 dintre acestia erau copii din Centrul de Plasament „Victor Babes“ din Bucuresti, pentru care institutia a platit 64 de milioane de lei. Copiii au fost cazati in camere insalubre, cu bai pline de igrasie si de apa. Sobolanii si sopirlele se plimbau in voie prin camerele asa-zisului hotel.

„Ne-au spus ca venim in Tabara Tismana si ca vom fi cazati intr-un hotel nou. Am gasit in camere si sobolani. Un copil a prins unul si domnul instalator i-a storcit capul. De sub dulap a iesit o sopirla intr-o zi, dar s-a bagat la loc pentru ca sint niste gauri in parchet. Am gasit si paianjeni. In baie, robinetul este stricat, iar apa balteste in permanenta pe jos.

Am mai fost si noi in tabara, la hotel la Predeal, dar era frumos, nu ca aici“, a povestit Sorin Musetoiu, de 13 ani, de la Centrul de Plasament „Victor Babes“. Cadrele didactice care ii insoteau pe copii au spus ca au ajuns in aceasta tabara printr-o agentie de turism din Bucuresti, cu care a luat legatura conducerea scolii.„ Am venit prin agentia <<Paralela 45>>. Nu ne-a convenit ce am gasit aici, dar nu am mai avut ce sa facem. Unde era sa ne ducem cu 30 de copii? Trei dintre ei s-au si imbolnavit si i-am trimis mai devreme la Bucuresti cu un cadru didactic“, a spus Florentina Neagu, educatoare.

„Nu conteaza cum arata camerele pentru ca turistul vine sa vada natura,

nu sa doarma“

Alti 65 de copii din citeva scoli din Bucuresti si-au petrecut vacanta in aceleasi conditii. Acestia au plecat de acasa convinsi ca vor merge in Tabara Tismana. Cind au ajuns la destinatie, nu au avut incotro si au acceptat ce li s-a oferit.

„In primele nopti nici nu am putut sa dormim. Ne sufocam de mirosul de igrasie“, s-au plins citeva profesoare.

Nu aceeasi impresie o avea insa Dorian Coman, conducatorul de grup, care la unison cu administratorul hotelului, Anton Miute, sustinea ca le ofera copiilor conditii excelente de cazare. Singura justificare pentru care seful de grup nu vedea mizeria din jurul lui era probabil faptul ca tabara fusese contractata prin propria agentie de turism, „Dorian Tour“.

„Nu incasez nici un comision. Am venit cu copiii din placere. Vin de citiva ani si imi place aici“, a spus Dorian Coman. La rindul sau, administratorul hotelului este foarte multumit de hotelul pe care il conduce si sustine ca aceia de la Administratia Taberelor vor sa-l saboteze pentru ca le ia clientii. Acesta sustine ca a stiut sa-si promoveze hotelul si de aceea elevii

l-au preferat. Intrebat de ce in pliantele pe care le-a facut apar numai peisaje si nici o imagine in detaliu cu o camera de hotel, administratorul Anton Miute a raspuns :

„Nu conteaza cum arata camerele, pentru ca turistul vine sa vada natura, nu sa doarma. Eu am stiut sa promovez peisajele din zona, de aceea vin elevii la hotelul meu“.

„Ne-a spus ca ne duce copilul in Tabara Tismana“

Chiar in timpul controlului efectuat la tabara improvizata, o familie din Bucuresti a venit sa-si ia copilul acasa. Initial, cei doi parinti au intrat la adevarata tabara si au ramas surprinsi cind au aflat ca nu acolo este cazat copilul lor. Au plecat spre hotel ca sa-si gaseasca fiul, dupa care s-au intors.

„Nu ne vine sa credem cum au putut sa stea copiii in mizeria si in igrasia de acolo. Am trimis copilul crezind ca va sta in adevarata tabara. Am fost dezinformati. Ne-a spus ca ne duce copilul in Tabara Tismana. Acest Dorian Coman face afaceri cu copiii nostri prin agentia lui de turism“, a spus Stefan Mihailescu, din Bucuresti.

In timp ce copiii au stat in mizerie, la citiva metri distanta Tabara Tismana sta goala, desi are 100 de locuri de cazare in conditii de lux. Administratia Taberelor a investit numai in acest an doua miliarde de lei in baza sportiva.

„S-au folosit de numele taberei noastre pentru a face niste aranjamente din care toti cei implicati si-au luat comision. Hotelul nu are autorizatie sa organizeze tabara, iar copiii sint primiti acolo si fara fise medicale. Se poate intimpla orice. Conditiile pe care le ofera corespund unui santier in care stau muncitorii, nu unei tabere“, a spus Elvira Sarapatin, directoarea ATTS Gorj.

Conducerea Agentiei Nationale a Taberelor si cea a OJPC au fost anuntate despre existenta taberei – pirat.

„Le vom interzice sa mai desfasoare o astfel de activitate. Amenda este de pina la 100 milioane. Grupul de copii care urmeaza sa soseasca luni (astazi – n.r.) va fi preluat si va fi cazat in tabara propriu-zisa, urmind ca apoi sa reglam aspectele financiare“, a precizat Ion Tudor, seful OJPC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS