17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUcigasi platiti judecati la Craiova

Ucigasi platiti judecati la Craiova

Pe rolul Tribunalului Dolj se afla dosarul unei crime comise la comanda. Doi turci sint acuzati ca au pus la cale si savirsit lichidarea prin impuscare a unui om de afaceri roman, in schimbul sumei de 30.000 DM platite de un vechi dusman al celui ucis. In timpul cercetarilor a iesit la iveala o grava eroare a ucigasilor – victima trebuia sa fie, de fapt, fratele celui impuscat.

O Dacie alba cu numarul de inmatriculare CS-02-FJF oprita nefiresc la marginea drumului, iar la volan un barbat decedat cu o rana singerinda la cap – asa a debutat pentru oamenii legii anchetarea unui caz mai putin obisnuit, o crima la comanda. Fapta s-a petrecut in dupa-amiaza de 17 mai 2001, in localitatea Mehadia, judetul Caras-Severin. Victima era Ion Vilau, de 53 de ani, din Ploiesti. Fusese impuscat in cap de la mica distanta cu un pistol de calibrul 7,65 mm.

Echipa de investigatii condusa de procuror a continuat cercetarile la fata locului, procedind chiar in aceeasi seara la scotocirea zonei impadurite din imprejurimi. La nici 150 de metri distanta a fost observat in padure un barbat care statea culcat cu fata la pamint. Cind a auzit somatia, individul s-a ridicat si a fugit printre copaci, fiind imobilizat de trupele speciale dupa doar citiva pasi. Identificat ca fiind Yavuz Ayam, de 31 de ani, din Ankara – Turcia, barbatul a recunoscut ca el este ucigasul lui Ion Vilau.

Impuscat in cap la comanda

Victima il luase pe Yavuz Ayam in masina de la iesirea din localitatea Plugova, unde-l observase facind autostopul. Dupa citiva kilometri, pasagerul i-a solicitat soferului sa opreasca masina ca sa coboare. Turcul nici nu s-a dat bine jos din Dacie, ca a scos un pistol si l-a impuscat in cap pe Ion Vilau. Lipsit de control, caci soferul a decedat instantaneu, autoturismul a parasit soseaua.

Ucigasul le-a indicat politistilor locul unde aruncase arma. Acolo a fost gasit un pistol de calibru 7,65 mm, care s-a dovedit a fi exact arma crimei.

Audiat de procuror, criminalul a declarat ca un anume Ilie, un cetatean roman care este patronul unui restaurant si al unei benzinarii, l-a angajat sa savirseasca respectiva crima. In urma cercetarilor a fost identificat atit cel care comandase omorul – Ilie Cristescu – cit si intermediarul afacerii – un alt cetatean turc pe nume Cetiner Huseyin.

Era nevoie de un executant calificat

Povestea planificarii crimei – asa cum a fost stabilita de organele de urmarire penala – nu este, in sine, complicata. Sosit in Romania in 1993, Cetiner Huseyin a lucrat din 1997 ca bucatar la restaurantul lui Ilie Cristescu din localitatea Cornea. In perioada in care i-a fost angajat, Cristescu i s-a destainuit turcului despre problemele si necazurile pe care i le face un om de afaceri roman, a carui suprimare se impunea pentru a fi eliminate toate neplacerile.

Asa cum se arata in rechizitoriul Parchetului, Ilie Cristescu l-a intrebat pe Cetiner Huseyin daca poate sa-l lichideze pe dusmanul sau. Refuzat categoric, i-a cerut sa-i aduca atunci din Turcia un executant calificat in asemenea operatiuni, oferind pentru intreaga afacere 30.000 DM. In martie 2001, Cetiner Huseyin a plecat in Turcia, de unde s-a intors cu ucigasul solicitat – Yavuz Ayam, care fusese de acord cu suma oferita pentru operatiune: 20.000 DM, alte 10.000 DM urmind sa fiei oprite de intermediar.

Ocazie pentru crima

Cei doi turci au inceput urmarirea „tintei“, orientindu-se dupa indicatiile date de Ilie Cristescu privind autoturismul si locuinta dusmanului sau de moarte. In aceasta perioada s-au intilnit de mai multe ori cu „patronul“ lor, care le-a dat in avans aproximativ 15.000 DM pentru crima ce trebuia savirsita. Saturindu-se sa tot astepte rezultate concrete, Cristescu a rupt pentru o vreme legatura cu turcii. In criza de bani, acestia s-au hotarit sa treaca la fapte.

Ocazia s-a ivit cind nici nu se asteptau. In timp ce mergeau la benzinaria lui Cristescu sa-i mai ceara o data bani pentru crima pe care urma sa o comita, cei doi au observat Dacia celui pe care il urmareau. Ion Vilau se oprise sa puna benzina in rezervor. Au depasit autoturismul cu pricina, iar la vreo 400 de metri mai in fata au oprit. Yavuz Ayam a coborit si, cind autoturismul lui Vilau s-a apropiat, a inceput sa faca semne ca un autostopist oarecare. Ion Vilau a facut greseala sa opreasca si sa-l ia in masina pe turc. Dupa doar citiva kilometri, conducatorul autoturismului si-a gasit moartea, impuscat de turc in cap.

In aceeasi seara, Cetiner Huseyin a primit de la Cristescu si diferenta de bani, pentru misiunea care fusese dusa la bun sfirsit.

Criminalii au ucis pe altcineva

Din cercetarile efectuate de politie si de Parchet a iesit la iveala un fapt incredibil: criminalii platiti au ucis pe altcineva. Dusmanul de moarte al lui Ilie Cristescu nu era Ion Vilau, ci fratele acestuia, Dumitru Vilau, fost partener de afaceri al lui Cristescu. Suferind de diabet si de o viroza puternica, Dumitru Vilau fusese insa internat in spital, plecat pentru o vreme din localitatea de domiciliu – Baile Herculane. In aceasta perioada, Ion Vilau a locuit in casa fratelui sau si i-a folosit masina. Daca mai punem la socoteala faptul ca respectivii frati Vilau semanau teribil, este de inteles eroarea turcilor. Eroare care i-a fost fatala lui Ion Vilau.

Greseala insa nu ii scuteste pe vinovati sa raspunda in fata legii. Prin rechizitoriul Parchetului de pe linga Curtea de Apel Timisoara, Yavuz Ayam, Cetiner Huseyin si Ilie Cristescu au fost trimisi in judecata pentru savirsirea infractiunii de omor calificat. Judecat in prima faza de Tribunalul Caras-Severin, dosarul a fost stramutat la Craiova, la solicitarea lui Cristescu, aflindu-se acum pe rolul Tribunalului Dolj.

Declaratii cu dus-intors

Declaratiile celor doi inculpati turci au avut o evolutie curioasa in timpul procesului. Daca ei recunoscusera cu seninatate in fata procurorilor punerea la cale si savirsirea crimei la comanda lui Ilie Cristescu, in instanta au intors-o „ca la Ploiesti“ – sau cum s-o zice pe turceste. Fara a nega omorul, au sustinut in primele declaratii date in fata judecatorilor ca n-au nimic nici in clin, nici in mineca cu Ilie Cristescu, crima fiind comandata de un anume Vasile, pe care, bineinteles, nu stiu de unde sa-l ia.

Lovitura de teatru: la termenul din 24 ianuarie 2002, Yavuz Ayam si Cetiner Huseyin si-au schimbat de-pozitiile, sustinind ca uciderea lui Vilau a fost, intr-adevar, comandata de Ilie Cristescu, dar au mintit la inceput intrucit Cristescu le promisese suma de 50.000 DM daca va fi scos basma curata.

Audierile continua, Tribunalul Dolj urmind sa se pronunte in aceasta cauza. Cit despre Ilie Cristescu, el a sustinut atit in fata procurorilor, cit si a instantei ca n-are absolut nici o legatura cu crima de care este acuzat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS