20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimaria Tirgu Jiu nu reuseste sa cada la intelegere cu fundatiile de protectie a animalelor

Primaria Tirgu Jiu nu reuseste sa cada la intelegere cu fundatiile de protectie a animalelor

• Consilierii locali ii acuza pe iubitorii de ciini de impertinenta, iar acestia spun ca municipalitatea are interese ascunse • Intre timp, sute de ciini continua sa traiasca pe strazile orasului

Numarul ciinilor din Tirgu Jiu este greu de apreciat, conducerea Directiei de Servicii Comunale care se ocupa de gestionarea lor apreciind ca acesta se apropie de 1.000. In oras exista o singura fundatie pentru protectia animalelor, care a incercat mai multe forme de colaborare cu primaria pentru rezolvarea problemei ciinilor comunitari. Reprezentantii fundatiei au adus, pe rind, la Tirgu Jiu, mai multe asociatii straine de protectie a animalelor.

Conditiile pe care acestea le impuneau municipalitatii au facut ca, de fiecare data, incercarile de colaborare sa esueze. Ultima data, Fundatia Pro Animals a adus la Tirgu Jiu un investitor englez, Robert Smith – presedinte al FPCC, care sa rezolve problema ciinilor comunitari, promitind in acelasi timp si alte investitii in oras care sa duca la crearea de noi locuri de munca. Cererea a fost supusa aprobarii consiliului local, care a respins-o pe motiv ca reprezentantii fundatiei pun conditii exagerate.

„Ni se cerea o suprafata de 10.000 de metri patrati de care initial sa beneficieze gratuit si apoi sa o cumpere la 3.000 de lei pe metrul patrat. Nu avem de unde sa dam o suprafata de teren atit de mare. Mai cereau sa asiguram tot felul de conditii pentru centrul de adapostire a animalelor, printre care o lada frigorifica pentru depozitarea cadavrelor si sa le punem la dispozitie lunar 200 de litri de benzina. Conditiile ni s-au parut imposibil de indeplinit“, a spus Marius Ionescu, directorul tehnic al primariei. De aceeasi parere au fost si consilierii locali, unii dintre acestia acuzindu-i chiar de impertinenta pe reprezentantii fundatiei care specificau ca, in cazul unui refuz din partea Primariei Tirgu Jiu, „vor aloca fondurile altor localitati din Romania“.

Schimb de maidanezi intre localitatile gorjene

La rindul lor, reprezentantii fundatiei de protectie a animalelor acuza primaria ca refuza sa colaboreze pentru ca are interese ascunse in aceasta problema. „Sint interese foarte mari legate de acest subiect. Am adus pe rind mai multe fundatii recunoscute international si cu nici una nu s-a putut colabora. Ultimul investitor pe care l-am adus a colaborat cu mai multe primarii din tara si a facut investitii care au dus la crearea de locuri de munca“. Reprezentantii primariei spun, la rindul lor, ca din verificarile pe care le-au facut, nici o primarie nu a colaborat cu Robert Smith.

„Fundatiile par bine intentionate, dar de cele mai multe ori nu fac decit actiuni de imagine. Asa au facut si acum un an, cind ne-au cerut sa le facem o clinica de sterilizare. Au sterilizat citiva ciini de ochii presei si apoi au abandonat totul“, a spus Marius Ionescu.

Serviciul de gestionare a ciinilor comunitari are drept personal un medic veterinar si doi hingheri. In adapostul din Tirgu Jiu sint 40 de ciini pentru ca mai multi nu incap. Tirgujienii nu se prea grabesc sa infieze ciini, iar despre achitarea unei taxe de 500.000 de lei pentru sterilizare si infiere nici nu poate fi vorba. Numarul mare de ciini de pe strazile orasului este justificat de municipalitate prin faptul ca oamenii din alte localitati aduc ciinii si ii abandoneaza in oras. Pentru a pune capat acestei practici, consilierii locali au adoptat in urma cu citeva luni si o hotarire prin care se stabileau amenzile pentru cei care sint depistati ca aduc si abandoneaza ciinii in Tirgu Jiu.

La rindul sau, Serviciul de gestionare al ciinilor este acuzat ca duce animalele si le abandoneaza prin paduri. Afirmatiile de acest fel nu vin numai din partea iubitorilor de animale, ci si din partea Asociatiei Judetene a Vinatorilor si Pescarilor, care se pling ca astfel este pus in pericol fondul de vinatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS