12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIngrasaminte chimice falsificate produse de o firma craioveana

Ingrasaminte chimice falsificate produse de o firma craioveana

• Patronul unei firme craiovene risca o pedeapsa de pina la sapte ani inchisoare pentru ca a comercializat ingrasaminte chimice neomologate, produse in conditii improprii in doua laboratoare clandestine din judetul Dolj • In cei doi ani si jumatate de cind se ocupa cu asa ceva, invinuitul a valorificat ingrasaminte false la mai multe societati agricole si persoane particulare din Dolj, Ialomita si Teleorman, obtinind din vinzarea marfii peste 700 de milioane de lei

Lucratorii Biroului Arme-Munitii-Substante Toxice (AMST) din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj, in colaborare cu specialistii Inspectiei Sanitare de Stat si Directiei Fitosanitare doljene, au anihilat o retea de producere si comercializare a ingrasamintelor chimice false.

Intreaga activitate era coordonata de inginerul chimist Gheorghe Melcioiu, fost angajat al DOLJCHIM, acum patron si administrator al firmei SC MECHIM AGRA SRL Craiova. „Aceasta societate comerciala producea ingrasaminte chimice complexe neomologate, fara sa aiba nici o autorizatie in acest sens“, a precizat lt.col. Nelu Gruia, din cadrul Biroului AMST al IJP Dolj.

Laboratoare clandestine in magaziile rudelor

Asa-zisele ingrasaminte erau fabricate in doua laboratoare clandestine ale firmei. Unul dintre laboratoare era situat chiar „in buricul orasului“, pe str. Gheorghe Magheru nr. 71 din Craiova, intr-o anexa a locuintei pensionarului Stefan Lungoci, unchiul patronului Melcioiu. Cel de-al doilea laborator clandestin se afla in comuna Vela, intr-o magazie a parintilor patronului firmei.

Cu ocazia perchezitiei efectuate de organele de politie, la cele doua laboratoare clandestine au fost gasite peste trei tone de ingrasaminte lichide si substante chimice potential periculoase folosite in procesul de fabricatie a produsului – acid fosforic, carbonat de potasiu. Intreaga cantitate a fost ridicata in vederea confiscarii, fiind lasata in custodia Directiei Fitosanitare Dolj.

Mai multe firme s-au pacalit cumparind produsele

Extinzind cercetarile, oamenii legii au aflat ca Gheorghe Melcioiu nu se indeletnicea de ieri, de azi cu fabricarea ingrasamintelor dubioase, ci inca din aprilie 2000. De atunci si pina in momentul in care politistii i-au trecut pragul a fabricat si vindut peste 31 de tone de produse, a caror valoare depaseste 700 de milioane de lei. Cumparatorii – din judetele Dolj, Ialomita si Teleorman – au fost nu doar agricultorii particulari, ci si societati comerciale ori asociatii agricole. „Printre firmele doljene care au cumparat si utilizat ingrasamintele neomologate fabricate de Melcioiu se numara AGROMEC Terpezita, SC AFTER TEN SRL Daneti si SC DACIAGRO SRL Craiova“, a mentionat plt. adj. Marian Butariu, din cadrul Biroului AMST.

Patronul risca sapte ani de inchisoare

Marfa contrafacuta nu era niciodata insotita de certificate de calitate, asa cum ar fi fost normal, dar a fost totusi achizitionata si utilizata in agricultura. Compozitia ei va fi stabilita de un laborator specializat din Bucuresti, unde vor ajunge probele recoltate de politie.

Patronul Gheorghe Melcioiu a recunoscut cu seninatate in fata oamenilor legii ca a fabricat si comercializat ingrasaminte complexe neomologate, sustinind insa ca omologarea ar fi costat prea mult si nici nu a avut timpul necesar pentru obtinerea tuturor avizelor si autorizatiilor. Cercetat pentru savirsirea infractiunii de falsificare de marfuri, el risca o pedeapsa cu inchisoarea de la unu la sapte ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS