19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalImigrantii romani din Franta si securizarea frontierelor

Imigrantii romani din Franta si securizarea frontierelor

Cotidianul francez Le Monde publica, in editia electronica de ieri, mai multe materiale privind problema imigrantilor romani din Franta si eforturile autoritatilor romane in vederea securizarii frontierelor tarii, afirmind ca Romania a devenit si un punct de tranzit pentru imigranti din Africa, Orientul Mijlociu si Asia.

Grupajul contine si un interviu acordat de premierul roman Adrian Nastase, care recunoaste ca descoperirea in Franta a unor retele de trafic cu fiinte umane este „o problema serioasa pentru imaginea Romaniei“, dar precizeaza ca guvernul de la Bucuresti a luat masuri in vederea rezolvarii situatiei. Intrebat de Le Monde daca dezvaluirea acestei situatii nu creeaza guvernului roman imaginea celui mai slab pregatit elev dintre tarile candidate la UE, la un an dupa eliminarea vizelor Schengen, Adrian Nastase a afirmat ca atit Franta, cit si Romania se afla intr-o situatie foarte delicata si dificila. Premierul roman a precizat, insa, ca autoritatile romane au asigurat partea franceza de intreaga lor cooperare si au numit un ofiter de legatura in Franta.

„Lipsa cooperarii intre diferitele servicii ale noastre a permis dezvoltarea unei situatii inacceptabile, care trebuie remediata“, a spus el. In privinta riscului ca aceasta situatie sa influenteze procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, premierul Adrian Nastase a afirmat ca Romania si-a imbunatatit considerabil cooperarea cu autoritatile de la Bruxelles, dar un mic numar de persoane creeaza o situatie delicata fata de autoritatile europene si da o imagine deformata asupra politicii romane.

Reamintind ca in 2001 au fost repatriati 450 de romani aflati in situatii ilegale in diferite tari europene, iar in 2002 numai 42 de persoane au fost supuse unui astfel de tratament, Adrian Nastase a afirmat ca o dovada in plus privind imbunatatirea situatiei o constituie si faptul ca Romania nu mai apare pe lista celor zece tari ai caror cetateni au comis cele mai multe delicte in Europa. El a subliniat si faptul ca Romania si-a imbunatatit controlul la frontiere, inclusiv in est, unde cetatenii Republicii Moldova nu mai pot intra decit pe baza de pasaport, iar controalele sint mult mai severe.

In perspectiva aderarii noastre la Uniunea Europeana, este in interesul nostru sa demonstram la Bruxelles ca sintem in stare sa ne administram frontierele, care vor deveni cele mai estice granite ale Uniunii dupa aderarea noastra“, a adaugat Nastase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS