13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarii doljeni nu solicita fonduri nerambursabile prin Programul SAPARD

Primarii doljeni nu solicita fonduri nerambursabile prin Programul SAPARD

Zeci de mii de euro pusi la dispozitie prin Programul SAPARD pentru dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale asteapta sa fie solicitati de primariile doljene. Proiectele care pot primi finantare nerambursabila prin programul amintit vizeaza construirea de drumuri de interes local si modernizarea drumurilor deja existente,alimentarea cu apa in sistem centralizat in zonele rurale si canalizari in sistem centralizat sau modernizarea celor existente.

Pentru ca primarii se tem de contributia locala la finantarea acestor proiecte, decontarile cheltuielilor de proiectare si a studiilor de fezabilitate se fac de catre Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei. Pentru a obtine acesti bani de la minister, primarii trebuie sa inainteze o simpla cerere tip pe care o pot lua de la Biroul regional al Programului SAPARD.

Drumurile de interes local se pot construi sau moderniza cu o singura conditie: primarii sa iasa din lenea care-i priponeste in scaunele din birouri si sa intocmeasca documentele necesare obtinerii finantarii pentru lucrarile cuprinse in program.

Din cele 264 de ghiduri, din care primarii si consiliile locale puteau sa afle cum sa obtina bani degeaba, pe care Biroul regional Oltenia al Programului le-a trimis in zona de actiune din Dolj, nu au venit decit doua proiecte pentru avizare. In Dolj, 92 de consilii locale, catre care accesul este de multe ori o aventura, se complac in lenea dulce care nu a omorit pe nimeni, dar care ne-a adus pe toti in sapa de lemn. Primarii ar trebui sa stie ca, in bugetul de stat pe 2002, fondurile necesare decontarii cheltuielilor de proiectare, efectuate cu intocmirea studiilor de specialitate necesare elaborarii documentatiilor aferente Programului SAPARD, se prevad distinct in capitolul „Serviciul dezvoltare publica si locuinte“. Sumele care vor fi aprobate de minister vor fi virate in conturi special deschise cu aceasta destinatie la trezoreriile statului.

Denumirea contului va fi „Venituri din fonduri de la bugetul de stat pentru finantarea proiectarii studiilor de fezabilitate aferente SAPARD“. In bugetele locale, aceste sume vor fi evidentiate la un capitol special „Venituri cu destinatie speciala“. Consiliile locale si primarii localitatilor rurale din judetele arondate la Biroul regional Oltenia pentru implementarea Programului SAPARD pot sa-si faca sau sa-si modernizeze drumurile fara sa cheltuiasca nici un leu din bugetul local, cu conditia sa renunte la LENE!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS