16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn medic oftalmolog - acuzat ca si-ar fi exersat bisturiul pe mai multi pacienti

Un medic oftalmolog – acuzat ca si-ar fi exersat bisturiul pe mai multi pacienti

• Elena Ciocanea, unul dintre pacientii care au apelat la serviciile cabinetului Com Med Ro Optic Craiova al medicului oftalmolog Roxana Ghenoiu, nu si-a mai recapatat vederea dupa o banala operatie de cataracta • Femeia a inaintat o plingere Colegiului Medicilor Dolj, cerind ca doctoritei Ghenoiu sa-i fie retrasa autorizatia de libera practica pe motiv de incompetenta profesionala • Mai multe asemenea acuzatii la adresa dr. Ghenoiu au fost aduse si de alti fosti pacienti ai acesteia

„In numele meu si in numele tuturor celor care au ramas fara lumina ochilor din pricina lipsei de profesionalism a doctoritei Ghenoiu Roxana (…) doresc sa fie avertizati toti cei pe care pasii si soarta ii poarta spre Cabinetul fabricii de handicapati al dr. Ghenoiu, un cabinet al crimei asupra luminii ochilor“. Acesta este strigatul de durere al unei batrine care si-a pierdut vederea in urma unei (aparent banale) operatii de cataracta efectuate in toamna anului 2001 de catre dr. Roxana Ghenoiu.

Craioveanca Elena Ciocanea, de 68 de ani, s-a prezentat pe 28 august 2001 pentru un control oftalmologic la cabinetul Com Med Ro Optic din Craiova, str. Lipscani, nr.16, apartinind dr. Roxana Ghenoiu. In urma investigatiilor, dr. Ghenoiu a ajuns la concluzia ca pacienta suferea de cataracta senila mai avansata la ochiul drept, cu posibilitati de ameliorare numai in urma unei interventii chirurgicale.

Elena Ciocanea a acceptat, iar pe 26 septembrie 2001 a fost operata, dr. Ghenoiu folosind tehnica de ultima ora cu laser.

Nenorocirea a pornit de la o banala operatie de cataracta

In urma interventiei, pacienta s-a simtit rau, acuzind dureri foarte mari si pierderea vederii la ochiul operat. Dr. Ghenoiu spune ca simptomele sint normale, vederea reaparind de regula dupa mai multe zile, chiar saptamini, de la operare: „Ca orice interventie chirurgicala, si aceasta comporta anumite riscuri, insa in majoritatea cazurilor le putem garanta pacientilor vindecarea. In cazul Elenei Ciocanea, imi amintesc ca ea a facut o reactie inflamatorie postoperatorie si hipertensiune intraoculara. I-am administrat perfuzii cu manitol, iar general si local – antiinflamatorii si antibiotice. Consider ca am procedat corect si am facut tot posibilul pentru a inlatura aceste efecte secundare.“

Pentru ca tratamentul a avut rezultatul asteptat, dupa trei saptamini Elena Ciocanea a fost supusa unei noi interventii chirurgicale. „I s-a practicat iridoctomie si capsuloctomie, pentru a micsora tensiunea intraoculara. A mai venit apoi de citeva ori la consultatii, timp in care am constatat ca incepuse sa vada ca prin ceata cu ochiul respectiv, apoi, din noiembrie nu mai stiu nimic de ea. Nu a mai revenit la cabinet“, a precizat dr. Ghenoiu.

• A renuntat la serviciile medicului cind era deja prea tirziu

Elena Ciocanea nu a mai revenit, intr-adevar, la cabinetul dr. Roxana Ghenoiu din simplul motiv ca isi pierduse, pe linga vederea la ochiul drept, si increderea in acest medic.

„M-a asigurat ca nu este nici un motiv de ingrijorare si ca operatia este in regula. Din pacate, in urma consultului si tratamentului pe care mi l-a prescris doamna doctor Ghenoiu, am continuat sa am dureri si sa nu vad cu ochiul operat. Acelasi lucru s-a intimplat si la consultul efectuat pe data de 15.11.2001, cind mi s-a prescris alt tratament si am fost din nou asigurata ca totul este in regula. Am inceput atunci sa am indoieli serioase cu privire la profesionalismul doamnei doctor, drept pentru care am solicitat un consult de specialitate la doamna profesor doctor Florica Ignat. Aceasta mi-a spus ca operatia este gresita, mi-a recomandat explantarea implantului si m-a trimis pentru consult de specialitate la Spitalul Militar Central Bucuresti, la prof. dr. Benone Cirstocea“, a relatat Elena Ciocanea.

Medicii bucuresteni au constatat insa ca ochiul drept este compromis, avind corneea distrusa. Singura solutie in aceasta situatie ar fi fost un transplant de cornee, insa o astfel de operatie nu se mai efectueaza la noi in tara din 2001.

Elena Ciocanea si-a pierdut speranta ca va mai putea vreodata sa vada cu ochiul drept. Ea nu mai doreste acum decit sa se faca dreptate atit cit se mai poate: „Interventia doamnei doctor a dus la pierderea functiei unui organ, lucru incriminat de Codul Penal. In aceasta situatie ma voi constitui in parte civila solicitind sa se aplice legea in conformitate cu fapta.“

Elena Ciocanea a solicitat, totodata, Colegiului Medicilor Dolj sa intreprinda o ancheta si sa dispuna masurile corespunzatoare pentru ca dr. Ghenoiu sa-i fie retrasa autorizatia de libera practica. „Avind in vedere ca nu sint singura care a avut de suferit din cauza incompetentei dr. Ghenoiu, cineva trebuie sa o opreasca inainte ca si alti oameni sa-si piarda lumina ochilor din cauza unui om fara scrupule, care nu doreste decit sa incaseze banii celor care au ghinionul sa-i treaca pragul cabinetului“, a mentionat ea.

Ancheta nu va incepe mai devreme de 1 septembrie

Presedintele Colegiului Medicilor Dolj, dr. Doru Dobrescu, a declarat ca a primit vineri sesizarea Elenei Ciocanea si a luat toate masurile pentru demararea anchetei. „Cercetarile vor fi facute de catre o comisie medicala condusa de prof. dr. Florica Ignat, seful Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Clinic nr.1. In cazul in care se dovedeste ca dr. Ghenoiu se face vinovata de acuzatiile aduse, Colegiul Medicilor Dolj va propune colegiului central de la Bucuresti ridicarea dreptului de libera practica, propunere pe care Colegiul Medicilor din Romania o poate inainta mai departe Ministerului Sanatatii. Decizia finala nu o poate avea decit Ministerul Sanatatii si Familiei, care dupa 1989 a eliberat autorizatii de libera practica la o serie de oameni fara a avea avizul Colegiului Medicilor“, a precizat Dobrescu.

Nu este insa cazul dr. Ghenoiu. Medicul oftalmolog a primit avizul favorabil din partea Colegiului Medicilor, lucrind, pina in urma cu cinci ani, cind si-a deschis cabinetul din str. Lipscani, la Spitalul CFR din Craiova.

Ancheta cu care ne ameninta dr. Dobrescu se va efectua cu siguranta, insa nu asa de curind cum ne-am astepta. Prof.dr. Florica Ignat, seful comisiei care se ocupa de cercetari, va reveni din concediu abia in luna septembrie. Oricum, ispravile dr. Ghenoiu sint cunoscute colegilor de breasla din Spitalul Clinic nr.1 Craiova, care sustin ca prof. Ignat a mai primit sesizari de la pacienti nemultumiti.

Dr. Ghenoiu considera insa ca toate acuzatiile sint nefondate si ca sint rodul unei conspiratii, puse la cale de prof. dr. Florica Ignat si de alti medici oftalmologi, invidiosi pe succesele ei profesionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS