17.8 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPagube de peste noua miliarde de lei provocate de furtuna

Pagube de peste noua miliarde de lei provocate de furtuna

• Alimentarea cu energie electrica a localitatilor afectate a fost reluata pe rute ocolitoare • Sistemul de canalizare din Drobeta Turnu Severin se afla intr-o stare „relativ buna“

Ploaia torentiala cazuta in ultimele 48 de ore in municipiul Drobeta Turnu Severin si in judetul Mehedinti, insotita de o puternica furtuna, a dat batai de cap autoritatilor locale. Citeva localitati au fost inundate, altele au ramas fara alimentare cu energie electrica, iar traficul pe Drumul National 6 a fost mult ingreunat de caderile de blocuri de piatra pe carosabil. Pagubele au fost apreciate la aproximativ noua miliarde de lei.

Sistemul de canalizare din Drobeta Turnu Severin a cedat in unele cartiere, care au fost inundate. Cel mai afectat a fost Schela Cladovei, unde pe Calea Timisoarei, autoturismele ridicau valuri de apa de pina la un metru. Cu toate acestea, potrivit directorului societatii de apa-canal SECOM SA, Iulian Berciu, sistemul de canalizare se afla intr-o stare relativ buna, in proportie de aproximativ 90%: „Am intimpinat probleme pe bulevardul Tudor Vladimirescu, din cauza lucrarilor edilitare care s-au efectuat in ultimii ani aici si in zona Schela Cladovei, unde un colector este subdimensionat. Avem insa un sistem de canalizare functionabil, care nu creeaza mari dificultati“. Cu toate asigurarile date de conducerea SECOM, ploaia a creat probleme in traficul rutier, in special in zona cartierului Schela Cladovei. Aflat intr-o zona mai joasa a orasului, cartierul severinean este inundat, ori de cite ori ploua.

In timp ce in sudul judetului tuna si fulgera, in zona de nord, locuitorii se rugau sa ploua

Precipitatiile cazute au creat probleme deosebite in mai multe localitati ale judetului. Ploile au determinat alunecari de pietre de pe versantii din sectorul de drum Bahna-Vama, cea mai afectata zona de pe Drumul National 6 fiind iesirea din tunelul Baba. Echipele de interventii de la Societatea Judeteana de Drumuri Mehedinti au reusit sa elibereze in timp util carosabilul, fiind asigurata asistenta, 24 de ore din 24, pina la oprirea precipitatiilor. Furnizarea energiei electrice in localitatile din judetul Mehedinti, afectate de furtuna din noaptea de 28 spre 29 iulie, a fost reluata de marti. Specialistii ELECTRICA Mehedinti au reusit sa alimenteze, pe rute ocolitoare, localitatile Salcia, Obirsia de Cimp si Izimsa, unde aproximativ 2.100 de abonati au ramas fara tensiune. Aproximativ 30 de stilpi de beton de medie tensiune – 20 kV – au fost rupti, iar alti cinci stilpi de metal, de 110 kV, dublu circuit au fost culcati la pamint. „Toate echipele noastre de interventie de la sucursale se afla in zona pentru remedierea defectiunilor. Terenul este foarte moale si utilajele nu pot intra pentru a remonta stilpii cazuti la pamint“, a spus Constantin Ceauca, inginer-sef Distributie la SC ELECTRICA SA Mehedinti. Remedierea liniei electrice Cujmir-Salcia va costa aproximativ 2,5 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS