25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjenii au furat curent electric de aproape doua miliarde de lei

Gorjenii au furat curent electric de aproape doua miliarde de lei

• 12 persoane au ajuns la inchisoare pentru aceasta infractiune • Lipsa banilor i-a facut pe gorjeni sa renunte la curentul electric, apelind la mijloace rudimentare de iluminat

Societatea ELECTRICA se confrunta in Gorj cu o crestere semnificativa a numarului de cazuri de sustragere de energie electrica. Angajatii societatii au controlat de la inceputul acestui an 25.000 de abonati din cei 137.000 existenti in tot judetul. In 295 de cazuri au fost descoperite improvizatii prin intermediul carora se fura curent electric. „Abonatii apeleaza la o serie de trucuri: racordarea direct in bransament, inclinarea contorului sau gaurirea acestuia. Cei descoperiti sint atit persoane fizice, cit si juridice. 128 dintre acestea sint cercetate penal, iar in 12 dintre cazuri respectivii au ajuns la inchisoare“, a spus Eugen Butoarca, inginer-sef la departamentul Furnizare energie electrica, in cadrul Societatii ELECTRICA Gorj.

Contravaloarea curentului electric sustras a ajuns in prima jumatate a acestui an la 1,8 miliarde de lei, prejudiciu care a fost recuperat in totalitate. Recordul il detine o persoana care a furat energie electrica de 45 de milioane de lei. In ceea ce priveste agentii economici, cea mai mare paguba a fost de 37 de milioane de lei. „Pentru a reduce pagubele determinate de astfel de sustrageri, am inceput o campanie de montare a contoarelor in afara apartamentelor ca sa nu mai fie tentati proprietarii sa faca improvizatii. 5.000 de abonati din Gorj vor beneficia in acest an de astfel de contoare.

De asemenea, se va trece la instalarea de contoare electronice, care au o fidelitate mult mai mare“, au precizat reprezentantii ELECTRICA.

Dupa ce au fost debransati, zeci de gorjeni nu au mai solicitat rebransarea

Numarul celor care sint debransati de la reteaua electrica pentru neplata este in crestere de la o luna la alta . In luna iulie s-a inregistrat o crestere de 3% fata de luna precedenta. Reprezentantii ELECTRICA sint de parere ca principalul motiv il reprezinta faptul ca ne aflam in perioada concediilor, cind oamenii fie si-au cheltuit banii, fie au plecat in vacanta si au uitat sa plateasca. „In luna iulie au fost inregistrate 6.444 de debransari pentru neplata, dintr-un total de 137.000 de abonati.

Dintre cei 6.940 de mici consumatori au fost debransati 137. La marii consumatori industriali din judet nu avem nici un caz de debransare in aceasta luna“, a mai spus inginerul Eugen Butoarca. Acesta a precizat ca detine informatii conform carora in Gorj exista familii care au renuntat la „luxul“ de a mai avea energie electrica in locuinte din cauza costurilor pe care nu le-au putut suporta.

Societatea ELECTRICA nu aprimit nici o cerere speciala de debransare, dar in zeci de cazuri, cei care au fost debransati pentru neplata nu au mai cerut rebransarea dupa ce au achitat ceea ce consumasera. „Am incercat mai multe metode pentru a veni in sprijinul celor care au probleme financiare. Una dintre ele consta in eliberarea de facturi pe o perioada mai scurta de timp pentru ca sumele care trebuie sa fie platite sa fie mai mici“, au adaugat reprezentantii ELECTRICA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS