16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDe la pomana la spital

De la pomana la spital

16 sateni din Almaj au ajuns la spital cu toxiinfectie alimentara, dupa ce au mincat pe saturate la pomana unui consatean. Doua salvari au fost neincapatoare, bolnavii fiind nevoiti sa stea si pe jos, numai sa ajunga la spital.

Pentru ca la pomana a fost invitat tot satul, cei de la Ambulanta cred ca vor mai avea solicitari si in cursul noptii.

Deocamdata, nu se cunosc cauzele toxiinfectiei. Sanepidul a demarat deja o ancheta epidemiologica pentru a depista focarul de infectie. Daca vor fi gasiti vinovati, organizatorii mesei risca o amenda de pina la zece milioane de lei sau chiar inchisoare.

Satenii care au mincat marti, 30 iulie, la pomana lui Mihai Victor, de 66 de ani, din Almaj – Dolj au ajuns la Spitalul de Boli Infectioase nr. 3 Craiova cu toxiinfectie alimentara. La pomana li s-a servit un aperitiv, sarmale, ciorba de perisoare, coliva si prajituri. Satenii povestesc ca, la putin timp dupa ce au ajuns acasa, au inceput sa se simta rau. Ei acuzau dureri de burta si de cap, asociate cu temperatura ameteli, stari de greata si varsaturi.

„M-a luat din somn cu greata si varsaturi si ma durea burta de nu mai puteam. Am zis ca de la coliva mi se trage. Nu stiu, nu prea mi s-a parut buna. Am stat, am stat, am crezut ca o sa imi treaca. Dar imi era din ce in ce mai rau. Pina la urma le-am spus copiilor sa cheme salvarea ca eu mor“, a spus Maria Nucu.

Paulina Ivanovici povesteste ca ea a mincat din pomana mortului doar coliva si citeva bucati de salam: „Mi-a adus pomana acasa. Sint bolnava si nu m-am putut duce la masa. Dupa ce am mincat, n-a mai trecut nici o ora si am inceput sa fac temperatura si sa imi vina sa vars. Cred ca de la coliva mi se trage“.

La spital a ajuns si Victoria Oprea in stare grava, impreuna cu cei patru nepoti ai sai: „Toti ne-am dus la pomana. Am mincat doar coliva si ciorba de perisoare. Nu stiu de la ce mi se trage, dar este vai de capul nostru. Mi se rupe inima cind ii vad pe copii cum sufera“.

11 intr-o salvare

Prima salvare a fost solicitata la Almaj in jurul orei 15.00, fiind aduse cinci femei, dintre care doua in stare foarte grava. O ora mai tirziu a plecat alta salvare pentru inca trei cazuri.

„M-am dus dupa trei si am adus 11. Toti se simteau rau. Nu mai aveam loc in salvare ca aduceam si mai multi. Nu stiu ce a provocat intoxicatia, probabil vreun aliment consumat la pomana“, spune Mirela Vinatoru, asistent salvare.

Medicii spun ca simptomatologia generala a bolnavilor internati in spital indica o toxiinfectie alimentara. Pina aseara, la ora 20.00, au fost internati 12 adulti si patru copii.

Dr. Daniela Culman, medic primar boli infectioase la Spitalul nr. 3 Craiova, spune ca unii pacienti sint in stare destul grava: „Sint sub tratament perfuzabil. Deocamdata, nu se cunosc cauzele toxiinfectiei. Pina nu vine rezultatul analizelor de laborator nu putem spune despre ce este vorba“.

Directia de Sanatate Publica Dolj a demarat deja o ancheta epidemiologica pentru a stabili daca este vorba de un focar de salmonela sau doar de alimente alterate.

Daca vor fi gasiti vinovati de imbolnavirea consatenilor, Cornel si Lidia Potirniche, rudele mortului Victor Mihai, in functie de numarul de cazuri si de gravitatea bolii, risca o amenda de pina la zece milioane de lei sau sa stea citeva luni dupa gratii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS