22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Romania a intrat intr-o faza calitativ noua a negocierilor de aderare“

„Romania a intrat intr-o faza calitativ noua a negocierilor de aderare“

Romania poate aplica toata legislatia comunitara adoptata in anul 2001 pina la data propusa pentru aderarea la UE (1 ianuarie 2007), fara a cere alte perioade de tranzitie sau derogari decit cele deja solicitate prin documentele de pozitie.

Aceasta a fost una dintre concluziile intilnirii ministrului delegat, negociator-sef cu UE, Vasile Puscas, cu secretarii de stat pentru integrare europeana si Delegatia Nationala de Negociere a Aderarii Romaniei la UE, care a avut loc la Ministerul Integrarii Europene.

Precizam ca documentele de pozitie transmise de Romania Consiliului UE in cursul anului 2001 tineau cont de acquis-ul comunitar adoptat pina la 31 decembrie 2000, iar legislatia europeana adoptata ulterior este evaluata permanent de statele candidate, care arata daca pot aplica aceasta legislatie pina la data aderarii la UE sau au nevoie de aminari.

Secretarii de stat au prezentat evaluarile fiecarui minister asupra posibilitatilor de adoptare si aplicare a acquis-ului comunitar adoptat de UE in cursul anului 2001. Ministerul Agriculturii trebuie sa adopte si sa aplice cele mai multe acte normative comunitare, peste 400, care au aparut in 2001 ca parte a acquis-ului comunitar in domeniile agricultura si pescuit.

Vasile Puscas a precizat: „Romania a intrat intr-o faza calitativa noua a negocierilor de aderare, unde esentiala pentru tara noastra este aplicarea acquis-ului comunitar, ceea ce implica deja adoptarea legislatiei comunitare si crearea institutiilor care sa aplice in Romania politicile europene. De asemenea, trebuie sa realizam o evaluare foarte clara a tuturor necesitatilor de finantare pentru fiecare angajament luat in negocierile de aderare si pentru obiectivele stabilite in cadrul fiecarui capitol de negociere. Avem deja situatia globala, insa este necesara si o evaluare detaliata a costurilor fiecarui angajament, a fiecarui obiectiv, pentru a putea argumenta cit mai bine alocarea acestor fonduri in bugetul pe anul 2003“.

Secretarii de stat responsabili cu integrarea europeana din toate ministerele implicate in negocierile de aderare se vor intilni din nou cu conducerea Delegatiei Nationale de Negociere in 27 august, pentru a analiza acquis-ul comunitar adoptat de Uniunea Europeana in primul semestru al anului 2002.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS