10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomania va beneficia de cinci programe Phare in valoare totala de 43 milioane de euro

Romania va beneficia de cinci programe Phare in valoare totala de 43 milioane de euro

Romania va beneficia de o asistenta financiara nerambursabila in valoare totala de 42,7 milioane de euro, aferenta unui numar de cinci programe Phare avind ca obiective cresterea securitatii nucleare, sprijinirea investitiilor, dezvoltarea cooperarii transfrontaliere, precum si pregatirea documentatiei necesare proiectelor derulate cu finantare comunitara.

Executivul a aprobat, in sedinta de joi ratificarea unor memorandumuri de finantare dintre Comisia Europeana si Guvernul Romaniei referitoare la programe Phare. Primul dintre acestea – programul orizontal Phare 2001 – are o valoare de 1,4 milioane de euro si prevede acordarea de asistenta in domeniul securitatii nucleare. Acordul a fost semnat la Bucuresti la 19 decembrie 2001 si va fi derulat pina la 30 noiembrie 2003. Programul vizeaza consolidarea regimului de reglementare in domeniul securitatii nucleare prin asigurarea managementului optim al deseurilor radioactive, mineritului si prepararea corespunzatoare a materiilor prime radioactive, asigurarea protectiei si securitatii nucleare. De asemenea, se urmareste instruirea practica a personalului CNCAN si cresterea sigurantei de exploatare si a protectiei impotriva incendiilor la Centrala Nuclearo-Electrica Cernavoda, Unitatea 1. Al doilea program – Facilitatea suplimentara pentru investitii 2001 (partea a doua) – a fost semnat in data de 4 decembrie 2001 si are o valoare de 24,8 milioane euro. Programul se va derula pina la 30 noiembrie 2002 iar obiectivul sau principal este imbunatatirea mediului de afaceri in Regiunea de dezvoltare Nord-Est (judetele Iasi, Bacau, Suceava, Neamt), Regiunea de dezvoltare Sud-Est si coridoarele de transport europene IX si IV (judetele Galati, Braila, Constanta si Tulcea – reconstructie ecologica a Deltei Dunarii), Regiunea de dezvoltare Nord-Vest (judetele Satu Mare, Cluj, Salaj, Maramures), Regiunea de dezvoltare Sud-Vest, Oltenia (judetele Vilcea, Olt), Regiunea Centru (judetele Mures, Buzau, Brasov, Arges), Regiunea Vest (judetele Arad, Timis), Regiunea Bucuresti-Ilfov.

Proiectele cuprind actiuni de reabilitare a cladirilor si utilitatilor existente, lucrari de modernizare a drumurilor, crearea de centre de afaceri. Un alt program este destinat dezvoltarii cooperarii transfrontaliere dintre Romania si Bulgaria, prin promovarea bunei vecinatati in regiunile de frontiera din ambele tari, a coeziunii economice si sociale, imbunatatirea infrastructurii locale si transnationale, precum si prin protectia mediului.

Valoarea asistentei nerambursabile este de opt milioane de euro. Programul se va derula pina la 30 noiembrie 2002. Cooperarea transfrontaliera dintre Romania si Ungaria face obiectul celui de-al patrulea program pentru care a fost aprobat memorandumul de finantare. Valoarea asistentei nerambursabile prevazute pentru acest proiect este de cinci milioane de euro si vizeaza dezvoltarea economica, protectia mediului si gestionarea resurselor de apa, cooperarea institutionala. Programul se va derula pina la 30 noiembrie 2002.

De asemenea, UE acorda Romaniei, prin Facilitatea de pregatire a proiectelor Phare, o asistenta financiara nerambursabila in valoare de 3,5 milioane de euro. Scopul programului este sprijinirea activitatilor de pregatire a documentelor tehnice si de implementare necesare pentru proiecte de finantare din fondurile Phare 2000 si 2001.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS