24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimarul din Carbunesti solicita autoritatilor un pluton de jandarmi

Primarul din Carbunesti solicita autoritatilor un pluton de jandarmi

La o saptamina dupa ce locuitorii din Tirgu Carbunesti au fost martorii unui scandal violent petrecut intre doua clanuri de romi, primarul orasului a solicitat conducerii Jandarmeriei Gorj un pluton de jandarmi. Acesta ar urma sa fie detasat la Tirgu Carbunesti si sa efectueze in permanenta patrulari pe strazile orasului. Reinnoita zilele trecute, cererea primarului a fost lansata in urma cu peste doi ani, pentru a impiedica producerea de acte violente pe strazi, stiut fiind faptul ca romii obisnuiau sa se rafuiasca in plina zi, insa nu in public. In urma scandalului de joi, 18 iulie, trei romi au ajuns la spital: Diamant Tofolan – injunghiat, iar Gheorghe Lacatusu si Ninu Lautaru – impuscati. Pentru ca politia din oras nu a putut face fata evenimentului, a fost solicitat Detasamentul de Interventie Rapida, care a potolit spiritele infierbintate. Pina la incidentele in care s-au folosit arme, romii nu dadusera chiar atit de multa bataie de cap autoritatilor locale, scandalurile fiind de mica intensitate.

Locotenent-colonelul Florin Popescu, seful Statului Major din cadrul Jandarmeriei Gorj, a spus: „Am propus si noi trimiterea unui astfel de pluton la Carbunesti, iar acest oras va avea prioritate. Mai avem in vedere trimiterea de plutoane si la Novaci si Rovinari. Vom folosi numai sergenti angajati.“

Staborul se va desfasura intr-o cladire publica pazita de politie si gardieni

Primarul Cristian Toader Pasti intentioneaza sa limiteze producerea scandalului, prin introducerea obligativitatii ca staborul sa se desfasoare intr-un spatiu inchis, care sa fie pazit de catre fortele de ordine. Aproximativ 6% din populatia din Carbunesti este de etnie roma. Majoritatea acestora locuiesc in zona centrala a orasului. Fara sate, populatia urbana este de 4.700 de locuitori, dintre care 530 sint tigani, reprezentind 12% din total.

„Sper sa primim acel pluton de jandarmi. Eu discut cu romii permanent. De luna viitoare, staborul se va tine numai in casa de cultura sau poate vom gasi alt loc. Totul va fi pazit. Sa se impuste acolo intre ei, dar sa nu foloseasca arme de foc in oras. Romii detin zeci de sabii. Ar trebui si niste programe de integrare. Nu toti sint rai. In ritmul actual de crestere a populatiei de etnie roma, in urmatorii ani, orasul va avea un primar de aceasta etnie. A mai fost unul inainte de ’68: Constantin Dindiri. Si eu sint mai brunet. Fiind mereu printre ei pe aici, una-doua te romanizezi“, a afirmat Toader Pasti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS