17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjJandarmii vor cauta hotii de gazolina fara politia locala

Jandarmii vor cauta hotii de gazolina fara politia locala

• La Ticleni, gazolina nu se mai fura „decit“ cu sticla si cu bidoanele • In comuna Bustuchin este foarte cautat condensul la care primarul a renuntat pentru ca si-a luat masina performanta

Furturile de gazolina continua sa dea batai de cap politiei si jandarmilor. Pentru a putea merge cu masina avind combustibilul gratis sau pentru a mai scoate un ban din vinzarea celui furat sau „luat“ de pe linga o conducta sau un depozit de gazolina, unii gorjeni isi asuma riscul de a face puscarie pentru citiva litri de condens sau gazolina. In comuna Barbatesti, jumatate dintre sateni nu vad cu ochi buni interventiile echipajelor de jandarmi sau gardieni care patruleaza pe linga sonde si conducte.

Zonele cu probleme mari in ceea ce priveste asigurarea pazei conductelor sint Bustuchin si Barbatesti. In localitatile Turburea si Ticleni, reprezentantii politiilor locale pretind ca nu se mai fura ca in urma cu doi-trei ani. Furtul de gazolina devenise intr-o anumita perioada ocupatia de baza a multor sateni care lasau agricultura in schimbul vinzarii combustibilului sustras din conducte. Majoritatea conductelor care strabat comunele cu probleme sint in proprietatea Schelei Petroliere (SP) Ticleni. In acest oras insa nu exista decit un depozit de unde hotii de gazolina isi mai iau din cind in cind combustibilul necesar. In ultima luna, politia locala a intocmit patru dosare penale celor care au atentat la bunurile SP Ticleni.

„Inainte se fura mai mult. La noi e un depozit de produse petroliere. Am avut norocul ca nu trec conductele pe la suprafata. Toate sint la doi metri in pamint. Si cine sta sa sape atita? Acuma se fura cu sticla. Se sustrag cite 10 – 20 de litri pe zi. Gazolina e mai ieftina decit benzina cu vreo10 -11.000 de lei si de aceea se fura. Nu avem asa mari probleme. La Bustuchin, la Barbatesti insa li se gauresc mereu conductele. Noi insa nu putem interveni pentru ca zona nu este de competenta noastra. Stiu ca au mai angajat si gardieni“, a spus plutonierul Constantin Niculescu, din cadrul Politiei Ticleni.

„Nu puteti sa imi puneti astfel de intrebari“

Conducerea Jandarmeriei Gorj efectueaza periodic controale in localitatile traversate de conducte de petrol, insa in anumite locuri s-a izbit de lipsa de cooperare a localnicilor, nemultumiti ca li se ia piinea de la gura.

„La Turburea, pe o lungime de 21 de kilometri nu a gaurit nimeni conducta. Se fura insa in continuu in Valea Desului si Ruginoasa, pe linga Barbatesti. In aceasta zona, din conductele SP Ticleni se extrage mereu condens. Daca merge masina, e bun. Populatia nu priveste cu ochi buni actiunile noastre. Inca nu i-am descoperit pe cei care coopereaza cu hotii. Ca o masura de protectie, nu vom mai apela la serviciile postului local de politie. Nu avem nimic cu dinsii, dar e mai bine asa. Peste tot vom proceda in acest mod“, a precizat Vasile Tilvescu, seful Jandarmeriei Gorj. Seful Postului de politie din Barbatesti, plutonierul Marian Draghici, a sarit ca ars cind a auzit ca nu vor mai fi solicitati sa prinda hotii de gazolina.

„Nu pot sa spun nimic. Nu puteti sa imi puneti mie astfel de intrebari. La biroul de presa al ministerului“, a precizat plutonierul Draghici, lasind sa se inteleaga ca informatiile „clasificate“ nu pot fi dezvaluite oricum. In comuna Bustuchin, lucrurile par mai linistite, pentru ca se fura numai de la sonde, dupa cum a spus primarul, iar numarul hotilor prinsi a scazut la cinci-sase pe luna.

„La noi, lucrurile s-au mai schimbat: se mai ia condens de pe la sonde. Este un subprodus al titeiului, dar are cifra octanica mai mica si lumea nu stie. Am folosit si eu, dar acum nu mai merg cu asa ceva pentru ca nu imi mai permite masina. Asa a fost sa fie!“, a afirmat Ion Ciocea, primarul din Bustuchin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS