10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLocul in primul esalon va reveni tinerilor taranisti cind actualii lideri PNTCD vor muri sau vor cadea in transee

Locul in primul esalon va reveni tinerilor taranisti cind actualii lideri PNTCD vor muri sau vor cadea in transee

Scoala de vara „Ion Mihalache“, din perioada 12-14 iulie, le-a permis taranistilor sa se autoanalizeze cu o incisivitate, pierduta in ultimii trei ani, dar a relevat ca acest partid are inca probleme la nivelul primului esalon de decizie. Slabiciunile ce persista in PNTCD au fost relevate de Tanase Barde, care a ales sa prezinte un discurs rostit in ianuarie 2000, deloc inactual si a carui concluzie a fost aceea ca PNTCD nu are un mesaj clar, iar trecerea la actiunea politica inca treneaza.

El a criticat persistenta grupuletelor in partid si a carentelor in comunicarea liderilor cu organizatiile judetene. Tema moralitatii, care ii macina pe taranisti din momentul esecului in alegerile parlamentare, a fost pusa in alti termeni de Barde, acesta reamintindu-le ca moralitatea politica consta in indeplinirea obligatiilor fata de alegatori, in timp ce refuzul spagii este o conditie elementara pentru toti taranistii si nu o virtute. Secretarul general Constantin Dudu Ionescu a pledat pentru rigoare si metoda, in cadrul unei strategii adecvate de adaptare la mediu.

El a vorbit de existenta unei culturi interne proprii partidului, pe care a numit-o mitologie, reprezentind un nucleu de convingeri si premise. Acest aspect merita atentia fiecarui lider, fara a fi perceput drept o amenintare, ci drept o manifestare care trebuie modelata, a spus liderul PNTCD.

Vicepresedintele Mihai Dorin considera ca PNTCD are nevoie sa promoveze valorile taraniste, tinind cont de transformarile suferite de acest segment social de-a lungul timpului. In opinia sa, cea mai mare provocare consta in crearea unui program de modernizare a taranimii, in conditiile actualei societati marcate de o profunda dizarmonie.

Pentru o atitudine ofensiva si chiar agresiva la adresa guvernantilor s-a pronuntat si Decebal Traian Remes, care apreciaza ca taranistii dau dovada de slabiciune cind persista in demersul de a-si pune cenusa in cap, dupa ce toti colegii din fosta guvernare s-au lepadat de ei ca Iuda.

Ca si presedintele Victor Ciorbea, Decebal Traian Remes a avut un discurs optimist, in care a sustinut ca sursele coruptiei din societate trebuie tratate in mod exemplar de partid, iar actiunea politica trebuie dublata de asigurarea unei infuzii cu tineri, pentru a spori credibilitatea. Remes a avansat ideea ca tinerii din filiale sa ocupe jumatate din locurile pe listele parlamentare. Un alt vicepresedinte, Irinel Popescu, a invitat liderii la toleranta, amicitie si coeziune si a cerut promovarea oamenilor credibili si competenti.

O interventie severa a avut si Remus Opris, care a aratat ca PNTCD face o politica simbolica, intrucit nu ia decizii si, care, in mod simbolic a instigat tinerii sa se revolte impotriva fatarniciei, mediocritatii si inactivismului. Comparativ cu alte intruniri taraniste, fantomele trecutului s-au conturat mult mai slab, singurele remarci vizindu-l pe Radu Vasile, care, conform lui Remus Opris, a fost impus ca premier de o structura mafiota, si pe Andrei Marga, perceput a fi adus presedinte din afara de catre Dudu Ionescu, ceea ce in limbajul taranist evaziv inseamna, de fapt, impus de fostul presedinte Constantinescu.

Absenta strategiei si a unei activitati bine precizate a fost lait-motivul interventiilor tinerilor, care sustin ca trebuie schimbat ceva in modul de actiune al conducerii consacrate a partidului, acesteia revenindu-i responsabilitatea de a gasi solutii. Ioan Muresan a aparat pozitia fostilor ministri, singurele persoane care au capacitatea de a face fata actualilor guvernanti, avertizindu-i pe tinerii contestatari ca locul in primul esalon le va reveni cind actualii lideri vor muri sau cind vor cadea in transee.

O interventie singulara a avut Andrei Dumitriu, care a sustinut necesitatea unei noi conduceri de autoritate, solidara si eficienta. Fata de clasica atmosfera a altor intruniri similare, taranistii, presati de nivelul de 2% din sondaje, au renuntat la formalismul discursurilor, prin interventii mult diversificate, cu accente critice la adresa functionarii BNC, uneori fiind vizat indirect chiar presedintele Victor Ciorbea.

Ceea ce este paradoxal in manifestarea de la Cimpulung consta in faptul ca aceste critici consistente provin si de la membrii forului de conducere, caruia ii apartine intreaga responsabilitate in promovarea unei strategii, a unui set de mesaje clare si a unei actiuni politice eficiente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS