11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCinci elevi polonezi au murit si alte 30 de persoane au fost ranite

Cinci elevi polonezi au murit si alte 30 de persoane au fost ranite

Cinci elevi polonezi au murit si alti treizeci de tineri si profesori au fost raniti in urma accidentului de circulatie produs ieri-dimineata, in apropierea localitatii Zam.

Victimele, elevi polonezi cu virste cuprinse intre 12 si 17 ani si profesori insotitori, calatoreau cu un autocar spre o tabara scolara din Bulgaria. Autocarul cu aproape 50 de elevi si profesori insotitori a plecat simbata, din localitatea Wroclaw, Polonia, cu destinatia Burgas, o tabara scolara situata pe litoralul bulgar, si a intrat ieri-noapte, in jurul orei 1.30, pe teritoriul Romaniei.

Accidentul s-a produs in jurul orei 7.10, iar cei care au ajuns la locul faptei au avut parte de imagini de cosmar. Nicolae Ileana, soferul unui tir din Brasov, a fost singurul martor ocular si primul care a sarit in ajutorul victimelor, incercind sa-i scoata pe tineri din autocarul rasturnat la marginea drumului.

„Cred ca soferul de pe autocar a adormit la volan. Am vazut ca a intrat pe contrasens si, cind am vazut ca vine pe banda mea gata sa intre in mine, am oprit tirul. In acele momente am vazut moartea cu ochii si ma gindeam sa sar din masina ca sa ma salvez.

Am scapat ca prin minune, pentru ca soferul s-a trezit probabil auzind claxonul meu, si a virat brusc. Din nefericire, a intrat in santul de pe marginea drumului. Daca frina, nu cred ca s-ar fi intimplat nenorocirea asta“, a declarat Nicolae Ileana. Autocarul a lovit citiva copaci si a smuls alti doi din radacina, dupa care s-a oprit. In urma impactului, patru persoane au murit pe loc, printre care si soferul de rezerva. In 20 de minute de la producerea accidentului, la fata locului au sosit 14 ambulante si echipele de descarcerare de la Unitatea de Pompieri Deva si de la Unitatea din Birzava, judetul Arad.

Doctorul Ladislau Balazs, director al Serviciului Judetean de Ambulanta Hunedoara, a declarat ca a fost socat de ceea ce a gasit la locul accidentului. “Nu am vazut in viata mea asa ceva si pot sa apun ca am vazut multe accidente. Cind am intrat in autocar era o masa de oameni pe jos. Nu am putut ajunge la cei care cereau ajutor decit calcind peste morti si raniti. In primul val am transportat cel putin 15 victime. Am mai chemat soferi de acasa, iar in total am folosit 14 ambulante pentru a transporta toti ranitii in regim de urgenta la Spitalul Judetean Deva. Citorva dintre turisti, cu rani mai usoare, li s-a acordat primul ajutor la locul accidentului, dupa care au fost dusi si ei la Spitalul Judetean Deva, pentru investigatii medicale mai amanuntite. Cei mai multi au suferit traumatisme cranio-cerebrale deschise, fracturi multiple ale membrelor, am avut chiar si un caz de fractura deschisa de femur, socuri hemoragice“, a spus Ladislau Balazs.

La Serviciul de Urgenta al Spitalului Judetean Deva au fost consultati 30 de pacienti, iar 15 au fost internati in stare grava. Patru tineri cu fracturi cranio-cerebrale grave au fost trimisi la Spitalul de Neuro-Chirurgie din Timisoara, iar un alt tinar a fost transportat cu elicopterul, la Tirgu Mures, de catre echipa SMURD, chemata in ajutor de medicii din Deva.

Tinarul trimis la Tirgu Mures avea o amputatie a antebratului si o sectionare de artera femurala. Medicii spun ca ranile sint extrem de grave si, daca nu s-ar fi intervenit la timp, tinarul putea sa moara. El este in coma si risca sa ramina si fara picior.

„Din pacate, o alta tinara de 17 ani a murit la reanimare, in ciuda eforturilor facute de medici pentru a-i salva viata. Astfel, numarul mortilor a ajuns la cinci“, a spus dr. Ioan Demeter, manager general al Spitalului Judetean Deva. Patru elevi polonezi au scapat, ca prin minune, fara nici o zgirietura.

Comandantul Inspectoratului Judetean de Politie Hunedoara, colonelul Petru Cotolan, a declarat ca soferul care conducea autocarul ar putea fi retinut pentru omor din culpa.

„Din primele cercetari rezulta ca soferul autocarului este vinovat de producerea tragicului accident. Acesta circula cu viteza de peste 95 de kilometri pe ora si se presupune ca a adormit la volan, cu toate ca preluase schimbul de la soferul de rezerva, cu numai de o ora si citeva minute in urma, deci nu avea motive de oboseala”, a spus colonelul Cotolan. El a precizat ca soferul, care scapat cu viata, a fost trimis la spital pentru a i se recolta probe biologice.

„Ancheta continua si cred ca vom lua masura retinerii acestuia. Daca se dovedeste ca soferul se face vinovat de ucidere din culpa, acesta risca o pedeapsa, conform legilor romansti, cu inchisoare intre 3 si 15 ani“, a spus colonelul Cotolan. In asteptarea oficialilor polonezi, Directia Politiei Rutiere din Romania a anuntat deja Ambasada Poloniei de la Bucuresti sa trimita o alta masina si sa-i preia pe supravietuitori.

Bagajele, intacte, si cei patru tineri care au scapat fara traumatisme au fost dusi la Inspectoratul de Politie al Judetului Hunedoara, unde au luat masa de prinz la popota. Autoritatile locale si judetene s-au mobilizat la rindul lor si toti polonezii care nu au fost internati au fost cazati la Liceul Sportiv si Deva, iar masa le-a fost asigurata la cantina Primariei Deva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS