10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPolitistii olteni incearca sa faca lumina in cazul unui „tun“ de 20 de miliarde de lei

Politistii olteni incearca sa faca lumina in cazul unui „tun“ de 20 de miliarde de lei

Politia economico-financiara din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Olt a definitivat zilele trecute cercetarile in dosarul penal referitor la o intreaga filiera specializata in evaziunea fiscala in domeniul alcoolului. Filiera, cu ramificatii in judetele Olt, Ilfov si Ialomita, a vaduvit bugetul de stat cu aproape 20 de miliarde de lei.

Cind imaginatia patronilor o ia razna…

Cei care au eludat legea sint, in primul rind, administratorii SC GIM PRES, Costel Tanase, de 43 de ani, din localitate, si Georgica Stanciu, de 50 de ani, din Slatina, precum si cei ai SC KARIO PROD SRL din Fetesti – Ialomita, respectiv Vasile Ghita, de 40 de ani, si Constantin Pisnis, de 41 de ani. Cei patru au intocmit, in perioada octombrie 2000-ianuarie 2001, mai multe documente fictive din care rezulta ca societatea din Fetesti, avind ca obiect de activitate producerea alcoolului, a livrat catre firma „partenera“ din Scornicesti cereale in valoare de 8,7 miliarde de lei. In realitate insa, cerealele in cauza au reprezentat… alcool etilic. Pentru a justifica alcoolul primit, patronii SC GIM PRES SRL, societate specializata in producerea, imbutelierea si comercializarea bauturilor alcoolice, au intocmit documente fictive din care reiesea ca respectiva cantitate de „cereale“ a fost livrata unor firme din judetul Ilfov – SC SAN STEFANI SRL Glina, si SC DANY DRINKS SRL. Ca totul sa fie „in regula“, cei doi inventivi patroni din Olt au emis facturi din care rezulta ca, pentru a compensa cerealele primite, au livrat rachiu de fructe(!).

Verificarile efectuate ulterior de reprezentantii legii au stabilit ca intreaga documentatie intocmita pentru realizarea acestei tranzactii era fictiva. Prin aceasta actiune, SC GIM PRES SRL Scornicesti si SC KARIO PROD SRL Fetesti au omis sa plateasca la bugetul statului 19 miliarde de lei. Din aceasta suma, 13 miliarde de lei au revenit firmei din Olt.

Dosarul in cauza a fost trimis de politistii de la compartimentul economico-financiar al IJP Olt catre Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova, cu referat de terminare a urmaririi penale si propunerea de trimitere in judecata a celor implicati in aceasta afacere dubioasa. Patronii sint acuzati de comiterea infractiunilor de evaziune fiscala, inselaciune, fals si uz de fals.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS