16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljROMTELECOM si-a luat o pauza de doua ore

ROMTELECOM si-a luat o pauza de doua ore

Salariatii ROMTELECOM din intreaga tara s-au aflat ieri, intre orele 8.00 si 10.00, in greva de avertisment. In Dolj au intrerupt lucrul 400 din cei 800 de angajati ai societatii. Protestele au fost generate de nerespectarea de catre conducerea ROMTELECOM a o serie de drepturi sindicale. Revendicarile sindicalistilor se refera la nefinalizarea negocierilor contractului colectiv de munca pentru anul 2002-2003. Pe de alta parte, protestarii sint nemultumiti de faptul ca administratia a incercat sa le impuna un contract incheiat cu o organizatie sindicala care nu are in componenta mai mult de 3.000 de oameni, mai putin de o zecime din numarul total al angajatilor unitatii. Acest contract a fost declarat nul in justitie. Alte revendicari vizeaza acordarea tichetelor de masa si solicitarea ca sanctiunile pentru abateri disciplinare sa se faca numai cu avizul sindicatelor. Potrivit liderului Sindicatului 22 Decembrie, din cadrul ROMTELECOM Dolj, Mihai Radulescu, in cazul in care sindicalistii nu vor primi un raspuns favorabil la cererile lor, pe 17 iulie vor declansa greva generala.

Greva de ieri i-a afectat pe abonatii conectati la centralele analogice, care, timp de doua ore, nu au putut face comenzi pentru convorbiri interurbane si internationale. Totodata, casieriile si birourile de reclamatii ale ROMTELECOM au fost inchise ieri, intre orele 8.00 si 10.00.

(R.L.)

Daca revendicarile lor nu vor fi rezolvate pina pe 17 iulie

Angajatii ROMTELECOM Mehedinti intra in greva generala pe 17 iulie

Oficiile comerciale ale ROMTELECOM din Drobeta Turnu Severin au fost inchise ieri, intre orele 8.00 si 10.00, interval in care salariatii din telecomunicatii s-au aflat in greva de avertisment. Direct afectati de greva au fost abonatii conectati la centrale analogice. Acestia nu au putut face comenzi, timp de doua ore, pentru convorbirile interurbane si internationale. Principala nemultumire a angajatilor ROMTELECOM consta in faptul ca de la 1 iunie nu mai au contract colectiv de munca. Protestele sint generate de nerespectarea de catre conducerea societatii a drepturilor sindicale, neacceptarea de catre administratie a unor drepturi prevazute de vechiul contract colectiv de munca, precum obligativitatea ca, la angajare, salariatii sa fie cetateni romani si sa cunoasca limba romana, numirea pe functii de conducere pe baza testarii profesionale si manageriale, avizul sindicatelor pentru sanctionarile privind abaterile disciplinare si neacordarea tichetelor de masa. Secretarul Sindicatului Liber Independent „Telecom“ Mehedinti, Alexandru Blindu, precizeaza ca, printre solicitarile sindicalistilor se numara si numirea pe functii de conducere pe baza atestarii profesionale si manageriale, iar sanctionarea pentru abateri sa se faca doar cu avizul sindicatelor. Salariatii ROMTELECOM revendica si acordarea tichetelor de masa. Daca pina pe 17 iulie nu se va rezolva aceasta situatie, salariatii sint decisi sa declanseze greva generala.

(F.L.)

Pentru ca nu au stiut de greva

Zeci de gorjeni au asteptat doua ore in fata sediului ROMTELECOM

Greva angajatilor din ROMTELECOM, programata ieri, intre orele 8.00 si 10.00, i-a luat prin surprindere pe multi dintre cei care s-au prezentat la sediul institutiei. Cei mai multi erau oameni veniti din alte localitati ale judetului, care aveau de rezolvat diferite probleme si care au preferat sa astepte doua ore pina s-au deschis ghiseele, decit sa fie nevoiti sa se intoarca in alta zi. „Am venit tocmai de la Curtisoara sa dau telefon la un medic, la Bucuresti, pentru ca trebuie sa merg sa ma internez in spital. Cind am vrut sa intru, am vazut afisul. Stau de o ora si jumatate aici ca sa nu mai vin si miine sa dau alti bani pe autobuz. Mi-e cald si sete, dar nu plec pentru ca mai este o jumatate de ora si se deschide“, a spus Ion Rebedea, de 72 de ani.

Majoritatea celor care au asteptat sa se deschida ghiseele comentau actiunea de protest initiata de angajatii ROMTELECOM. „Daca astia, la salariile lor, fac greva, noi ce sa mai zicem? Sint inginer de 30 de ani, dar am salariul la jumatate fata de un muncitor de aici. Dupa ce ca incarca facturile oamenilor, mai fac si greva si ne tin in strada pe caldura asta!“, a spus unul dintre abonati. Citi angajati din Gorj ai ROMTELECOM au intrat in greva, in ce masura au fost afectati abonatii din judet – au fost intrebari la care conducerea locala nu a dorit sa raspunda. „Domnul director general este singurul care poate da informatii, dar este plecat la Bucuresti. Luati legatura cu Biroul de presa din Capitala“, a raspuns o secretara. O angajata a biroului respectiv ne-a informat ca nu exista inca o parere oficiala a conducerii societatii cu privire la aceasta actiune.

• Cristina CATANA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS