10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPartidele parlamentare au negociat domeniile care vor fi supuse revizuirii Constitutiei

Partidele parlamentare au negociat domeniile care vor fi supuse revizuirii Constitutiei

Partidele parlamentare au negociat ieri domeniile care vor fi supuse revizuirii Constitutiei, discutiile urmind sa se concretizeze intr-un document care va fi remis liderilor politici, in vederea semnarii acordului ce va sta la baza revizuirii Legii fundamentale a Romaniei. Aceasta procedura va dura, in principiu, pina pe 22 iulie, cind este programata prima sedinta a Biroului Comisiei speciale a parlamentului, desemnata sa elaboreze proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei, a precizat deputatul PD Emil Boc, care a aratat ca Biroul comisiei este cel care va stabili data convocarii comisiei.

Presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, a declarat ca, din cele 150 de domenii de revizuire a Constitutiei, propuse initial, au fost selectate cele care intrunesc peste 70% din optiunile reprezentantilor partidelor politice, restul domeniilor raminind fie in suspensie, pentru a fi negociate in continuare, fie au fost respinse. Valer Dorneanu a enumerat cele mai importante domenii care vor face obiectul revizuirii Constitutiei: separarea atributiilor Camerelor Legislative si eficientizarea activitatii lor; statutul parlamentarilor si regimul imunitatii parlamentare; garantarea dreptului de proprietate; introducerea prevederilor necesare integrarii in UE si NATO; asigurarea unei „mari autonomii si a unei mai bune functionalitati“ in cazul justitiei, precum si transformarea CSJ in Inalta Curte de Casatie; clarificarea statutului Ministerului Public. Presedintele Camerei Deputatilor a declarat ca, in urma avizului Comisiei de Democratie prin Drept de la Venetia, s-a renuntat la revocarea parlamentarilor pentru lipsa de activitate, acestia urmind sa fie supusi sanctiunii politice date de electorat.

El a aratat ca avizul Comisiei comenteaza pozitiv multe din propunerile de revizuire a Constitutiei, ca in unele cazuri s-au oferit sugestii, iar in putine cazuri s-a sugerat ca subiectele sa nu fie abordate.

„Ne vom conforma acestui punct de vedere, nu in sens militar, ci in acela ca vom tine cont de ele“, a spus presedintele Camerei Deputatilor. Toate partidele participante au convenit ca revizuirea Constitutiei nu va aborda problema numarului de parlamentari si cea referitoare la sistemul de vot uninominal, aceste propuneri urmind sa fie dezbatute la modificarea Legii electorale. De asemenea, prevederile legate de institutia prezidentiala nu vor face obiectul revizuirii Constitutiei, ci cel mult vor fi aduse precizari referitoare la ratificarea tratatelor internationale, cit si precizari despre mai buna functionare a autoritatilor in stat, fiind posibila introducerea de prevederi privind implicarea presedintelui si a Curtii Constitutionale in solutionarea conflictelor intre autoritati, a mentionat Dorneanu. El a precizat ca subiectul organizarii teritoriului national la nivel de regiuni nu va fi supus revizuirii Constitutiei. Saptamina viitoare va fi realizata redactarea solutiilor rezultate in urma punctajului acordat pe domenii, prin intocmirea unui document centralizator care va cuprinde domeniile convenite, si care va fi avansat partidelor politice spre semnare, a declarat Valer Dorneanu. Problematica ramasa in suspensie, deoarece nu a intrunit majoritatea necesara, va fi prezentata tot saptamina viitoare, a adaugat el.

In afara subiectelor aminate este posibil sa fie adaugate si unele domenii care vor rezulta din dezbaterea cu societatea civila la nivelul Forumului Constitutional, a anuntat Dorneanu. El a afirmat ca toate propunerile cu caracter pertinent, convingator si concludent venite din partea societatii civile, inclusiv a acelei parti care nu participa la Forum, vor fi incluse in etapele viitoare, dar a mentionat ca nimeni nu isi propune revizuirea intregului cadru constitutional. Aceasta ar insemna o reforma constitutionala, iar Dorneanu a apreciat ca acest lucru nu este necesar. Comisia speciala a parlamentului urmeaza sa depuna proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei la 15 noiembrie, a precizat Valer Dorneanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS