22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjO angajata a SC TRANSLOC SA a fost concediata pentru 5.000 de lei

O angajata a SC TRANSLOC SA a fost concediata pentru 5.000 de lei

Directorul Vasile Cailean: „Nimeni nu fura din banul public cit sint eu la conducere. Un pensionar putea sa isi cumpere doua piini cu banii astia“. Mariana Andronache, angajata a societatii TRANSLOC SA, care se ocupa de asigurarea transportului public in Tirgu Jiu, a fost concediata pentru 5.000 de lei. Femeia a fost angajata in functia de casiera pe troleibuz, pina pe 28 iunie, cind a fost data afara. In urma unui control de rutina efectuat de una dintre contabilele unitatii, ajutata de directorul adjunct, Petre Almasan, femeia s-a trezit cu geanta intoarsa cu fundul in sus, unde s-a gasit o moneda de 5.000 de lei, contravaloarea unui bilet de calatorie. In situatia Marianei Andronache mai sint si alte casiere care au fost concediate pentru sume derizorii, acestea cautindu-si dreptatea in instanta.

„Am fost dusa in biroul directorului, s-au uitat la mine in geanta si, in pasaport, era o moneda de 5.000 de lei“, povesteste Maria Andronache, aducindu-si aminte de ultimele ore cind inca era angajata a societatii de transport in comun. Aceasta a dat in judecata conducerea societatii, in incercarea de a fi repusa in drepturi, considerind ca banii i-au fost pusi in poseta. Conform regulamentului de ordine interioara, fiecare casiera trebuie sa declare citi bani are asupra ei pentru a se vedea daca la iesirea din schimb aceasta a retinut bani incasati din vinzarea unui bilet de doua ori.

„La verificarea gestiunii am iesit perfect. Ca dovada a acestui lucru este si procesul-verbal care a fost intocmit la momentul respectiv. In clipa in care directorul adjunct a bagat mina in geanta, am ramas trasnita cind am vazut ca scoate moneda. O fisa de 5.000 de lei. Aceasta mi-a fost introdusa in geanta. Acum am dat in judecata conducerea, sa vad ce o sa se intimple. Mai sint angajate ca mine: Anisoara Dobritescu, data afara pentru ca i s-a gasit cu un bilet mai putin. Maria Merfu, pentru 5.000 de lei, Anisoara Deaconu, pentru 3.500 de lei“, a spus Mariana Andronache.

La reincadrare – mai intii femeie de serviciu, apoi casiera

Cu toate ca instanta le-a dat dreptate femeilor concediate pentru citeva mii de lei, acestea mai au de asteptat pina li se vor pune in aplicare hotaririle judecatoresti. Maria Merfu nu a fost inca reangajata, cu toate ca detine o hotarire judecatoreasca in acest sens. Anisoara Deaconu insa a trebuit ca, dupa ce a fost repusa in drepturi de actuala conducere, sa lucreze o perioada ca femeie de serviciu, ca mai apoi sa fie angajata in functia din care fusese data afara.

In ceea ce o priveste pe Mariana Andronache, aceasta crede ca este tinta unei razbunari, din cauza ca nu a semnat contractul individual de munca, ea considerind ca salariul este prea mic, respectiv 2,5 milioane de lei, fata de 4,1 milioane de lei, cit are un sofer. De fapt, problemele din cadrul SC TRANSLOC SA, aflata in subordinea Primariei Tirgu Jiu, sint de mai multa vreme si sint cauzate, in mare parte, de existenta a doua sindicate. Este vorba de cel condus de Viorel Irod, unde sint inscrisi aproximativ jumatate din cei 114 angajati ai unitatii, si un sindicat condus de Gheorghe Popescu, din care face parte si salariata destituita pentru suma de 5.000 de lei.

Femeia a spus ca, datorita influentei pe care o are asupra directorului TRANSLOC, celalalt lider de sindicat, Viorel Irod, a negociat salarii mai mari, in special pentru soferi. Mai mult decit atit, Mariana Andronache a spus ca jumatate din sotiile soferilor sint angajate casiere, inclusiv Adriana Irod, sotia liderului de sindicat.

„Salariile se negociaza pe ochi frumosi!“

Constantin Retezeanu, presedintele Uniunii Judetene a Sindicatelor Libere Gorj, a afirmat ca tot ceea ce s-a intimplat si se intimpla la TRANSLOC este ilegal. Aceasta in primul rind din cauza ca angajatele au fost concediate fara sa li se dea avertisment sau penalizare.

„Isi dau oamenii afara pentru maruntisuri. In felul asta ne indreptam spre un dezastru. Drepturile sindicale sint incalcate. Nu se respecta hotaririle judecatoresti, iar Vasile Cailean refuza sa ii primesca la locul de munca. Salariile se negociaza pe ochi frumosi. Vasile Irod are mai multe condamnari si, conform legii, nici nu ar trebui sa fie lider de sindicat. Dar prin presiuni si influenta a reusit. A negociat discriminatoriu salariile. Iar sotia lui ii face curat in casa directorului“, a declarat Retezeanu. Directorul TRANSLOC nu se teme de reactiile angajatilor si nici de faptul ca acestia au apelat la justitie. „Nimeni nu fura din banul public cit sint eu la conducere. Un pensionar putea sa isi cumpere doua piini cu banii astia. I-am desfacut contractul de munca in conformitate cu regulamentul de ordine interioara pe care toata lumea l-a semnat. 5.000 de lei inseamna ban public. Din banul public nu fura nimeni! Noi platim impozite. S-a dat in judecata conducerea si chiar zilele astea am proces cu una dintre angajate. Nu discut cu nimeni!“

Una din gaselnitele directorului Cailean, pentru a mai aduce bani, este si norma de amenzi pe care a impus-o angajatilor care efectueaza controale. Pentru a putea sa-si ridice salariile, fiecare angajat trebuie sa dea amenzi in valoare de 1.000.000 de lei pe luna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS